Június 18-24. között Las Vegasban rendezték a 19. veterán asztalitenisz világbajnokságot, melynek különböző korcsoportjaiban több mint négyezer sportoló állt asztalhoz, köztük a székelyudvarhelyi Fejér-Konnert András.

Rendkívül magas volt az egy négyzetméterre eső világsztárok száma a las vegasi Convention Centerben, amely június 18-24. között a 19. kiírásához érkezett asztalitenisz veterán-világbajnokságnak adott otthont. Világ- és Európa-bajnokok, olimpiai győztesek mérettettek meg negyven éves kortól kezdődően különböző korosztályokban – nem mellékesen kilencven év feletti pingpongozók is ütőt ragadtak!

A székelyudvarhelyi Fejér-Konnert András harmadik alkalommal vett részt veterán-vébén: négy évvel korábban Brazíliában a dobogóra is sikerült felállnia, s az erős mezőny dacára most is az éremszerzést tűzte ki célul.

Fejér magabiztos, sima győzelmekkel indított, selejtezőcsoportjában egyaránt 3-0-ra verte uruguayi, egyesült államokbeli és ír ellenfeleit. Később egy dán, egy belga, majd ismét egy egyesült államokbeli versenyzőt gyűrt le játszmaveszteség nélkül, a nyolcaddöntőben pedig 3-2-re verte az amerikai Li Tuant.

Az elődöntőbe jutásért rendezett találkozón az egyéniben egyszer, párosban négyszeres világbajnok, egyéniben, csapatban és párosban összesen kilencszeres Európa-bajnok Jörgen Persson viszont megálljt parancsolt a székely versenyzőnek: Fejér-Konnert 7-7-ig minden játszmában tartotta a lépést az 1966-ban született svéd sztár ellen, a 2012-ben visszavonult, hét olimpiát is megjárt Persson viszont jobban összepontosított, s végül 3-0-val jutott elődöntőbe.

Ami nem sikerült egyéniben, sikerült párosban: az ötven év felettiek férfi páros versenyében a tavalyi veterán Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző Fejér-Konnert–Varga Sándor (Magyarország) duó a nagyon erős mezőnyben magabiztosan vette az akadályokat, az elődöntőben 0-1-ről fordítva nyertek 3-1-re a német Bruno Lehmann, Achim Stoll páros ellen.

A döntőben a Jörgen Persson–Erik Lindh kettős volt a magyarok ellenfele – utóbbi a szöuli olimpián volt egyéniben bronzérmes, csapatban háromszoros világbajnok, csapatban és párosban nyolcszoros Európa-bajnok.

Az első játszmát a svédek 11-7-re hozták, a másodikban viszont hiába vezettek 10-6-ra a magyarok, a svéd páros nagyot fordítva nyert 12-10-re, a harmadikat pedig 11-8-cal kipipálva lett világbajnok.

Fejér-Konnert a székely zászlóval a dobogó második fokán

Úgy érzem, derekasan helytálltunk egy nagyon-nagyon erős mezőnyben, szégyenkezésre semmi okunk. Nagyon jól éreztük magunkat, s őszintén megmondom, titkon reménykedtem az éremben, de látva az erős „felhozatalt” kételkedtem, hogy ilyen remekül fog menni a játék mind egyéniben, mind pedig párosban. Nem adjuk fel, előbb-utóbb csak összejön az aranyérem is” – értékelt vasárnap hajnalban Las Vegasból a Mihírnek a korábbi sokszoros román és német bajnok Fejér-Konnert András.

A férfi párosok küzdelmében mégis akasztottak magyar játékos nyakába is aranyérmet: az 55 évesek korcsoportjában a marosvásárhelyi születésű, német színekben versenyző Böhm Zsolt a harminc éve Luxemburgban élő, besztercei származású román Traian Ciociuval az oldalán állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.