Sokkol Petre Cozma, a tragikus körülmények között elhunyt Marian Cozma édesapja. A szilvesztert a temetőben töltötte fiával.

Ki ne emlékezne még a 2009. február 8-án hajnalban történtekre. A veszprémi Virág Benedek utca 1. számú ház pincehelyiségében található Patrióta lokál előtt Marian Cozmát szíven szúrták. Az MKB Veszprém román beállósának segítségére siető klubtársai közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A két feltételezett gyilkost külföldre szökésük közben az osztrák rendőrség még aznap este elfogta.

Két évig tárgyalta az ügyet a bíróság, első fokú ítélet 2011. június 23-án született. A Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. Raffael és Németh legkorábban harminc év múlva szabadulhatnak.

„Kezdettől fogva mondtam, hogy bízom a magyar igazságszolgáltatásban, és örülök annak, hogy nem kellett csalódnom. A bűnösök számára ez korrekt ítélet, számomra viszont nem” – mondta Petre Cozma, a meggyilkolt román kézilabdázó apja.

2012. áprilisában Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki.

Kitüntette a magyar kormány

A Magyar Sportért Emlékérem arany fokozatát adta át Petre Cozmának kevéssel a gyilkosságot követően, 2009. márciusában Bukarestben Gyenesei István, akkori önkormányzati miniszter.

Akkori beszédében az elöljáró elmondta, a tragédia követően Petre Cozma emberi nagyságról tett bizonyságot, hiszen higgadtságra és békességre intette az embereket, valamint együttműködésre és a közös gondolkodásra biztatott mindenkit.

 

Cukor- és szívbeteg lett

A gyász még most sem múlt el a szívében az édesapának, aki szilveszterkor is kiment a temetőbe. „Nekem már csak ez maradt. 23 óra körül a sírjához mentem, vele voltam fél egyig. Nem hagyhattam egyedül” – mondta el a Romania TV-nek Petre Cozma.

Időközben egészségügyi problémákkal küszködik, a stressztől cukorbeteg lett, a járása is nehézkessé vált, ráadásul szívbetegséget fedeztek fel az orvosok nála.

„Végső elkeseredésemben a magyar konzulátus előtt meggyújtom magam.”

Petre Cozma

A megkeseredett apa kijelentése így már nem is annyira meglepő, de akkor is szíven üti a sporttársadalmat. A fent említett tévétársaságnak adott interjújában hozzátette, senkitől sem kapott még kártérítést, pedig lassan eltelt már hat év.

Petre Cozma továbbra is a fia nevelőegyesületének, a Bukaresti Dinamónak elkötelezett tagja. Amikor teheti ott van a csapat meccsén, elkíséri őket az idegenbeli találkozókra. Így többször ült a székelyudvarhelyi városi sportcsarnok lelátóján is.