Az Erdélyi Magyar Néppárt székelyudvarhelyi és Hargita megyei szervezete a székelyudvarhelyi ügyészségen jelentette fel a Kauflandnál provokatív videót készítő vloggert.

Az EMNP politikusai a büntető törvénykönyv 369. cikkelye alapján tették meg feljelentésüket: ennek értelmében bűnvádi eljárás indítható ismeretlen tettes ellen gyűlöletkeltés és diszkriminációra való felbujtás vádjával. Amennyiben vétkesnek találják, a „Milițianul” nevű vlogger (a névválasztás önmagáért beszél...) 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat, de megúszhatja pénzbírsággal is.

A néppárt minden provokátort fel fog jelenteni” – mondta Zakariás Zoltán. Az EMNP Hargita megyei szervezetének elnöke attól tart, a román nyelv napjára időzített provokációt, az állami szervekkel összehangolt akciót újabbak követik, ezért arra kér mindenkit, „őrizzük meg nyugalmunkat, s kapaszkodjunk a törvénybe.”

Zakariás a párt nevében ugyanakkor felajánlotta segítségét minden olyan vállalkozónak, aki úgy érzi, jogtalanul bírságolták meg a provokációt követő fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzések során. A megyei pártelnök úgy véli, a magyarságot ért támadások ismételten azt a célt szolgálják, hogy elvonják a lakosság figyelmét az ország súlyos problémáiról.

A párt székelyudvarhelyi szervezetének elnöke, Ölvedi Zsolt hozzátette: az EMNP által megtett feljelentést a Kauflandtól a hasonló esetek elkerülése végett intézkedéseket elváró Hargita megyei prefektus, Adrian Jean Andrei is megtehette volna, ha valóban az lenne a célja, amit közleményében is kifejtett:  a hasonló történések elkerülése. Ominózus nyilatkozatában egyébként a prefektus azt is kifejtette, hogy az alkotmány szerint az állam hivatalos nyelve a román.

Korábban az RMDSZ Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálata jelentette fel az illetékes szerveknél az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság brassói regionális főfelügyelőjét, Sorin Claudiu Susanut részrehajló, nem tárgyilagos eljárásáért, valamint Radu Banciu újságírót, diszkriminatív, nacionalista és idegengyűlölő nyilatkozatai miatt.

Sorin Susanu főfelügyelő viccei kicsit erősek...

Ezzel kapcsolatban Zakariás úgy nyilatkozott, a nagy egyesülés centenáriumának évében valószínűleg felerősödnek a nacionalista hangok, ezért a jövőben egyeztetésre lesz szükség a magyar pártok között az ilyen és ehhez hasonló ügyekre érkező megfelelő válaszlépések érdekében.