Borboly Csaba segítséget kért és kapott a korondi hulladékátrakó állomás ügyében, ám az nem tetszik neki, észérvekkel viszont nem támasztotta alá, miért lenne szükség egy harmadik verzióra. A megyeelnököt felszólították, álljon el Séra Zoltán házának lebontásától.

A Korondra tervezett hulladékátrakó és tömörítő állomás kapcsán tartott sajtótájékoztatót 2017. január 11-én délután Bíró Barna Botond, a Hargita Megyei Önkormányzat alelnöke, az udvarhelyszéki RMDSZ-es megyei tanácsosok, Katona Mihály, Korond polgármestere, valamint a község alpolgármestere és RMDSZ-es tanácsosai.

Mint ismert, a korondi hulladékátrakó és tömörítő állomás kapcsán két per is folyamatban van: Séra Zoltán korondi lakos bíróságon támadta meg a lerakó építkezési engedélyét, miután nehezményezte, hogy háza közelében jönne létre az Európai Uniós pénzekből finanszírozott beruházás. „Válaszként” a megyei tanács nevében Borboly Csaba megyeelnök – törvénytelenségre hivatkozva – Séra Zoltán családi házának lebontását kérte a bíróságon.

Megoldás? Van!

A szerdai sajtótájékoztatón Bíró Barna Botond kijelentette: nem felelősöket kell keresni, hanem megoldásokat, ezt pedig – miután a megyeelnök a sajtón kersztül erre kérte fel a széki RMDSZ-t – meg is találták, legalábbis egyelőre úgy tűnik.

A korondi önkormányzat ugyanis új területet vásárolt az atyhai eltérő közelében, és a szakhatósági engedélyeztetések, valamint a harminc napos véleményezési idő lejárta után átadná azt a megyei tanácsnak, hogy ott valósuljon meg a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási projekt részét képező szelektív hulladékgyűjtő- és átrakó állomás.

Mi nem bontani szeretnénk, hanem építeni. Nem azért dolgozunk, hogy otthonokat romboljunk le. Arra szerződtünk, hogy a megyét, a megye lakosainak érdekeit szolgáljuk” – emelte ki Bíró Barna Botond.

Az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke azt kérte a megyei tanács elnökétől, Borboly Csabától, hogy azonnal álljon el Séra Zoltán magánházának lebontásától, és ezen véleményének adott hangot többször is Katona Mihály.

Katona inkább lemond

A korondi polgármester ugyanakkor leszögezte: vagy az új helyszínt fogadja el a megyei tanács, vagy „elviszik a projektet Korondról, ha pedig nem hajlandók erre, akkor én lemondok tisztségemről, hiszen az ügyre ráment sok idő, egészség, és nem utolsó sorban barátság, nekem pedig itt kell élnem, Korondon. Vissza kell terelnünk a közhangulatot a normális kerékvágásba.

A korábbi, vitatott területre vonatkozó döntést visszavonja a korondi önkormányzat, majd a már megvásárolt és telekkönyveztetett területet átadja a megyei tanácsnak, előtte azonban arra kérik a megyeelnököt, hozzon létre egy bizottságot, amely még az építkezés elkezdése előtt megállapítja, hogy a terület megfelel-e a célnak.

Betoppan Borboly

A sajtótájékoztatóra váratlanul betoppant Borboly Csaba is: az elnök szemmel láthatóan alaposan meglepődött a jelen lévő tanácsosoktól, újságíróktól, hiszen ő útban Nagyvárad felé csak azért állt meg Korondon, hogy új hobbijának, az élő Facebookos bejelentkezésnek éljen.

Miután az elnöknek felvázolták a B tervet, illetve nyomatékosan felszólították, álljon el Séra Zoltán családi házának lebontásától, Borboly rákérdezett: „Mi a C terv?” A válasz Bírótól jött: a B-en gondolkodunk, azt kell kiviteleznünk.

Borboly nem örül az új tervnek. Erőltetett mosoly
Fotó: Csedő Attila 

Borboly ennek valamiért nem örült, továbbra is egy harmadik megoldáson gondolkodott, majd elővette az elmúlt hónapokban puffogtatott közhelyeit, miszerint a pereskedés nem vezet jóra, a cirkusz nem segít, keressük együtt a megoldásokat, és hogy felelős döntéseket kell hozni.

Most nem mondta, hogy megyünk előre, az előljárók hozzászólásaiból viszont egyértelműen kiderült: eltökéltek, hogy az új helyszínen építsék meg az átrakót.

„Megoldjuk a B-t!”

Katona Mihály polgármester a sajtótájékoztató végén ismételten nyomatékosította: a január 27-dikei bírósági döntéstől függetlenül csakis az új helyszín jöhet szóba. Borboly ismét rákérdezett a C-verzióra, erre Katona az asztalra csapott: „Megoldjuk a B-t!”

Az eseményen jelen volt Séra Zoltán is, aki felrótta Borbolynak, miért kellett a puskagolyókkal kezdeni a „tárgyalásokat”, illetve hogy az állítólag törvénytelenül épített háza ügyében miért nem az engedélyt kibocsátó „néptanácsot”, vagyis a polgármesteri hivatalt perelték be, miért személyesen őt, mire Borboly – szokás szerint – mosta kezeit: mert ezt tanácsolták a jogászok...

SOS a hóesésben

Egyelőre úgy fest, Korondon lecsillapodhatnak a kedélyek, van kiút az áldatlan állapotból, ennek viszont Borboly valamiért nem örül. Kifejtette például, hogy Udvarhelyszéken veszteséges a hulladékgazdálkodás, mivel Udvarhely kimaradt a projektből, s ezért egyszerűen nincs elegendő hulladék, Bíró Barna Botond viszont leszögezte: ez a kérdés a leendő szolgáltatót érinti majd, „akinek egyelőre se híre, se hamva”, semmi köze a beruházáshoz.

Sötétedés előtt nem sokkal, szakadó hóesésben Borboly a közösségi oldalon az új helyszínről jelentkezett be élőben, s ismételten segítséget kért: „Keressünk egy törvényes megoldást! Néhány ötlet, nem tudom, mit tudom én... Segítsenek!”