Közleményben, illetve alpolgámesteri beszédben reagált a székelyudvarhelyi városvezetés Godra Zsoltnak, a Futsal Klub Székelyudvarhely elnökének múlt csütörtökön közzétett nyílt levelére.

A Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala aláírással július 4-én keltezett közlemény kapcsán kérdéseket tettünk fel a hivatal sajtóosztályának, ahonnan megtudtuk: a város idén 700 ezer lejt fordít a versenysportokra, ebből a Futsal Klub 175 ezer lejes támogatásban részesül.

(Csak összehasonlításképpen: az időközben megszűnt, ám idéntől a város tulajdonába került, s VSK néven a másodosztályban induló egykori Marosvásárhelyi City`us-nak 1 millió 200 ezer lejt hagyott jóvá a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal – tudtuk meg Kacsó Endrétől, a vásárhelyiek szakvezetőjétől.)

Székelyudvarhelyen továbbá 140 ezer lejt fordítanak a szabadidősportokra, valamint 200 ezer lejt az újonnan alakuló Városi Sportklub támogatására.

Ismert: múlt csütörtökön Godra Zsolt, a Futsal Klub Székelyudvarhely elnöke felrótta a városvezetésnek, hogy nem támogatja kellőképpen a versenysportot, s emiatt saját nevelésű játékosaikat sem tudják megtartani: Szőcs László Csíkszeredába, Biró Attila pedig Dévára igazolt.

Futsal akadémia, székely teremfocisokkal

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett, a Székelyudvarhely Sportklub első és harmadik bajnoki aranyérmének megszerzésének tizedik, illetve tizenötödik évfordulóján rendezett ünnepségen Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere – mintegy Godra levelére reagálva – kifejtette: „Nem titkolt célunk, hogy városunkat sikeres, eredményes, elismert várossá fejlesszük és ehhez egészséges emberek kellenek. A sport pedig nem csak a testi, de a lelki egészség megteremtéséhez is nélkülözhetetlen. Ezért is próbálunk egyre nagyobb figyelmet fordítani a sportra, ezért is tervezzünk újabb sportlétesítményeket, valamint kezdeményeztük a városi sport és szabadidős bázis kiépítését. Ezért is szorgalmazzuk az egyre szorosabb együttműködést a város és a gazdasági szereplők között, mert a magánszféra bevonása nélkül lehetetlen bármilyen sportág fejlesztése, bármilyen sportklub fenntartása. (...) Mi továbbra is azt gondoljuk, hogy Udvarhely az a város, ahol a futsal-akadémia megvetheti a lábát, ennek pedig a Sportklub tette le az alapjait, az FK pedig kiteljesítheti székelyföldi fiatalokkal. Mi a mi fiataljainkkal kell mindezt összehozzuk, s nem más nyelvű idegenlégiósokkal! Ehhez kell még Magyarország segítsége, mert helyben nincs annyi forrásunk, amely ezt lehetővé tenné. (...) Hiszem, hogy ha nem térünk le a tervezett útról, hiszem, hogy ha továbbra is kitartással végezzük a közösségi munkát nemes céljaink érdekében és nem adjuk fel álmainkat, néhány év múlva a futsal-akadémia segítségével megint nagyok leszünk és ünnepelhetjük a futsalt, a fiainkat, Udvarhelyt és Székelyföldet.

Számítanak a vállalkozókra

Szűk egy héttel a Godra-féle levél után a polgármesteri hivatal is közleményt jelentetett meg, amelyet – az FK elnökének véleményéhez hasonlóan – teljes terjedelmében közlünk.

Június 29-én „Kicsiben nagyok voltunk” címmel ünnepelték a székelyudvarhelyi futsal egykori bajnoki győzelmeinek jubileumát. Az ünnepi sportrendezvény kapcsán megjelentek vélemények, amelyek a városi sportegyesületek támogatásának mértékére utaltak, kiemelve a városháza szerepét, esetleges kötelességét.

Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy minden alkalommal értékelendőnek tartjuk és elismerjük azon magán-, vagy jogi személyek tevékenységét, akik önzetlen módon anyagi-, vagy egyéb támogatással hozzájárulnak a város sportéletének fejlesztéséhez.

Az önkormányzat is jelentős összeggel (évente közel egy millió lejjel!) járul hozzá a helyi sport támogatásához, ezek mellett közvetlenül, vagy közvetetten – az iskolákon keresztül – működtetjük a városi sportbázisokat.

A jelenlegi városvezetés a sportprogramok, projektek területén is az egyenes, néha nehezebben járható, rövidtávon kevésbé látványos utat választja, amely kitartó munkát feltételez és csak hosszú távon válnak láthatóvá az eredményei.

A mi álláspontunk szerint a sportéletet az alapoktól kell újjá szervezni, felépíteni és ennek jogi alapjait teremtettük meg az elmúlt időszakban.

A gyerekek sportolására és az utánpótlás nevelésére láthatóan külső forrásokat is be lehet vonni projektjeinkbe, a felnőtt csapatok tevékenységére viszont a városnak és a városban tevékenykedő vállalkozásoknak kell áldozniuk.

A pénzügyi adatok szerint a helyi vállalkozói szférában megvan a potenciál, a kérdés csupán az, hogy meg tudunk-e valósítani egy széles körű összefogást ezen a területen?

A tervezett és remélt összefogás és áldozatkészség mértékével arányosan alakulhat majd a felnőtt csapataink teljesítménye és eredményessége.

Mi a Városháza tér 5. szám alatt ezen dolgozunk elszántan és számítunk minden jelenlegi sportkedvelő támogató és leendő támogató segítségére.

Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala