Az öt napos, országos szintű tiltakozáshullám megtette hatását: Călin-Popescu Tăriceanu szombat este bejelentette, hogy hatálytalanítják a Btk.-t módosító sürgősségi rendeletet. Ezt később a miniszterelnök is megerősítette, bejelentve, hogy a vasárnap esti kormányülésen teszik meg ezt a lépést.

A tiltakozások ötödik napján döntött úgy a kormány, hogy hatálytalanítják a Btk.-t módosító sürgősségi rendeletet. Döntésüket az ország megosztottságával indokolták.

A miniszterelnök hangoztatta: annak érdekében, hogy a Btk. alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeit mégis kijavítsák, konzultációt kezd a pártokkal, és a kormány módosító javaslatait törvénytervezet formájában terjesztik a parlament elé.

Rámutatott: minden olyan törvénycikkelyt, amelyet hatálytalanítottak a korábbi alkotmánybírósági döntések, ki kell javítani, mert a taláros testület döntései kötelezőek.

Sorin Grindeanu azt állította: nem sikerült jól elmagyarázni a kormány szándékait, és ez szerinte sok félreértéshez, félremagyarázáshoz vezetett. Ennek következményeit Florin Iordache igazságügyi miniszternek kell vállalnia – tette hozzá.

Kiemelte, hogy folytatni kívánja a PSD decemberben megszavazott kormányprogramjának életbe léptetését. Ezzel kimondatlanul is elhárította azokat a találgatásokat, hogy le akarna mondani az egy hónapja beiktatott kormány éléről.

A miniszterelnök bejelentésének idején több mint százezer ember tüntetett a kormány székháza előtt, akik előbb üdvrivalgásban törtek ki, majd a kormány lemondását követelték.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői szombaton adták első jelét a meghátrálásnak, amelyet azonban azzal magyaráztak, hogy meg akarják előzni a „megalázott PSD-szavazók” ellentüntetését, a két tábor közti konfrontációt.

A bukaresti kormánypártok belátták, hogy tévedtek, amikor sürgősségi rendelettel módosították a büntetőtörvénykönyvet és büntetőeljárást – reagált a hírre Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Egy országot nem lehet sürgősségi kormányrendeletekkel vezetni. De a mai döntés csupán a kormány hibáját korrigálja, a probléma megmarad: a Btk. több mint 40 cikkelye továbbra is alkotmányba ütközik. Mi jogállamot akarunk és egyértelmű törvényeket. Ehhez pedig az szükséges, hogy – egy széles körű vita után – módosítsuk a Btk.-t a parlamentben” – idézte az RMDSZ elnökét a szövetség sajtóirodájának közleménye.