Mit posztoltak volna a facebookozó fiatalok 1918-ban? A választ természetesen csak elképzelni lehet, igaz, van már aki ezt meg is tette. A Háromhegy Ifjúsági Egyesület szervezésében és a Lelkes zenekar közreműködésével, a Bögöz községhez tartozó bétai kultúrotthonban, december 8-án, szombaton este 7 órától választ kapunk eme érdekes kérdésre.

Egy teljesen új világot tár fel az udvarhelyszéki Háromhegy Ifjúsági Egyesület A kitartás története elnevezésű kezdeményezése, amely ráadásul nem éppen szokványos tálalási módot választott.

Azzal a kérdéssel kezdik, hogy mi lett volna, ha 100 létezett volna Facebook? Mit posztoltak volna a fiatalok 1918-ban? A választ két fiktív szereplő, Simény Iluska és Makó Gyurka adja meg, az ők szemüvegén keresztül mutatják meg az elmúlt 100 esztendő értékváltozásait.

Jó vót esszefutni pár jó pajtással, falubéli legénnel. Hurrá!
Fotók: Miklós Csongor

Az időutazással is felérő kezdeményezés a legújabb közlési eszközöket, netes fórumokat veszi igénybe, A kitartás története Facebook-oldalán vicces fekete-fehér fényképekkel, korabeli és „falusias” stílusban íródott szövegekkel, mémekkel, belinkelt youtube-videókkal, rövid filmecskékkel szemléltetik az elmúlt időszak értékvesztéseit, prioritásaink felcserélődéseit. Valahogy így:

„A szalmát félreraktuk, mert a fészbúk érdökösebb volt. Esszeülünk, s kalákában megnezzük, hogy mi a hír a szeretött falucskánkban. Örökkétig történik valami, mindég van valaki, aki bánatját csak itt tudja elmondani. De bőcsködözős megosztások is vannak bővön. Mért nem varrtak fel irigyködős gombot is?”

A két szereplő által olyan elfeledett események elevenednek meg, amelyek egykor még ott voltak, a falusi ember megszokott hétköznapjaiban. Persze, még ma is ott vannak, csak már más formában, más tálalásban, esetleg már másképp viszonyulunk hozzájuk.

Úgy tanol a gyermök, ha kérdöz

Ilyenek a gyász, az oktatás, a hit, a szomorúság, az alkoholizmus vagy akár az a székely „néphagyomány”, miszerint a dió törve, az asszony pedig verve jó.

A tervek szerint a jövőben a képregény nyújtotta lehetőségeket is igénybe veszik. Olyan sztorikra számíthatunk, mint két székely fiatal kalandjai az új világba vezető úton és vissza, az egyszerű falusi legény élményei a lövészárokban, avagy fejezetek a korabeli falusi élet hétköznapjaiból, ezúttal rajzokkal bemutatva.

Színpadra veletek!

Bár nem kizáróan, de a célközönség a fiatalság, köztudott, hogy ezeken a modern csatornákon jobban lehet közvetíteni feléjük, ez a generáció így könnyebben elérhető.

Eme világ ismertetéséhez, természetesen a hagyományos módszereket is használják, mint például ”a világot jelentő deszkák”. A Háromhegy Ifjúsági Egyesület szervezésében, a Lelkes zenekar közreműködésével, december 8-án, szombaton 19 órától a Bögöz községhez tartozó bétai kultúrotthonban egy színpadi produkció által nyújtanak lehetőséget pillantást nyerni eme különös világba.

Ízelítőül íme az esemény „korabeli” meghívója:

„Jó hírököt küldöttek otthonról a minap. Keblemre szorítám a kicsi borítékot, amit szívem asszonyától kaptam. Ha többet szeretnél ennél látni/hallani, akkor gyere 8-án a bétai táncolóházba!”