Hargita megye hegyvidékein vasárnap reggeltől erős szélre, hóviharra és havazásra vonatkozó narancssárga figyelmeztetés volt érvényben. Megyénket felkészületlenül érte a tél, a megyei tanács ugyanis nagyon sok útra nem kötött még szerződést téli karbantartásra.

Az előrejelzések sajnos igaznak bizonyultak, a heves széllökések miatt Sikaszó részben, Libán teljes egészében áram nélkül maradt, több helyen fák dőltek az úttestre.

Délben fél egykor meghatározatlan időre lezárták a forgalom elől a Gyergyószentmiklós–Gyilkostó útszakaszt, egy órával később ugyanezt az intézkedést hozták a Bucsinon átvezető út esetében is.

A megye más részein sem volt sokkal rózsásabb a helyzet, több helyen behavazott utak nehezítették a közlekedést.

A megyei utak hóeltakarítása Borboly Csaba tanácselnök hatáskörébe tartozik. Az általa vezetett intézmény sajtószolgálata két közleményt is kiadott, melyben arra intik a gépjárművezetőket, ha egy mód van rá, ne induljanak útnak –erre hívta fel a figyelmet Borboly a közösségi oldalon is.

Ez érthető is, hiszen a megyei tanács a mai napig nagyon sok megyei útra nem kötött még téli útkarbantartási szerződést. Ilyen útszakasz – rengeteg más mellett – a Székelyudvarhely-Székelykeresztúr közti, de Székelyvarság irányába, a Libánon keresztül, a Solymosok vidékén, Etéd környékén, a Bikafalva és Lengyelfalva között, Oklánd és Homoródalmás környékén sincs még gazdája a téli hóeltakarításnak, hogy csak udvarhelyszéki példákat említsünk.

A libáni út hétfőn reggel járható volt, csak nagyon csúszott
Fotó: Udvarhelyszéki Közlekedési Infó

A megyei utak téli karbantartását idén 21 részre osztották, eddig viszont mindössze hétre sikerült szerződést kötnie Hargita Megye Tanácsának.

Délben viszont már megint a hó volt az úr a libáni tetőn...
Fotó: Tifán Attila

Borboly Csaba úgy véli, „a nem megfelelő törvények és eljárások miatt” húzódik a szerződéskötés a téli útkarbantartásokra. A közösségi oldalon Bukarestet tette felelőssé a kialakult helyzet miatt, mire valaki megjegyezte: „Hargita megye hótalanítási szerződéseit nem Bukarestben kötik. (...) Havazás előtt egy hónappal útjelzéseket festünk!”

Csak emlékeztetőül: a megyei tanács elnöke idén szeptember 29-én írta alá az udvarhelyszéki utak nyári karbantartására vonatkozó szerződést, a kivitelezőknek egy hónapjuk volt arra, hogy elvégezzék a három havi karbantartást.

A megyei tanács vezetője akkor is a a törvényeket, a bürokráciát, Bukarestet szidta, miközben más megyékben már a téli útkarbantartásra vonatkozó szerződéseket készítették elő...