Körülbelül 300 000 személy telefonját hallgatták le hatósági engedéllyel 2010 és 2015 között – derült ki azután, hogy Radu Chiriţă jogász, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanára az összes romániai bíróságtól adatokat kért ezzel kapcsolatban.

Chiriţă a Mediafaxnak elmondta, az ötéves időszakban összesen 109 946 alkalommal kérvényeztek lehallgatást, 102 729 esetben pedig a bíróságok ezt jóvá is hagyták.

A jogász szerint a kérések általában nem egyetlen személy lehallgatására vonatkoznak, hanem átlagosan hároméra, így becsülte a lehallgatottak számát 300 ezerre.

Chiriţă csupán 5 intézménytől nem kapott adatot: 176 bíróságból 173, 42 törvényszékből 40, mind a 15 táblabíróság, az összes katonai törvényszék és a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék is válaszolt. Nincsenek adatai többek közt a Kolozs megyei törvényszéktől sem, a hiányzó információkat bírósági úton próbálja megszerezni.

A jogász elfogadhatatlannak tartotta azt, hogy „futószalagon„ hagyják jóvá a lehallgatásokat, és úgy vélte, ez „rendőrállam”. Azt mondta, számított arra, hogy nagyon magasak lesznek a számok, de ekkorákra nem.

Hat táblabíróságon az esetek száz százalékában jóváhagyták a kéréseket, ha pedig a legfelsőbb bíróság által jóváhagyott kéréseket nézik, amelynek a miniszterek, parlamenti képviselők és szenátorok, alkotmánybírák, a főügyészség munkatársai esetében van hatásköre ezeket jóváhagyni, akkor az tűnik ki, hogy szinte mindenkit lehallgattak.

A jogász szerint a lehallgatások során tulajdonképpen aktívan hallgatózik valaki, rögzíti, majd jegyzőkönyvet készít a beszélgetésről.

Hargita megye: 701 jóváhagyott lehallgatási kérelem

A Hargita Megyei Törvényszéken a 361 lehallgatási kérésből 356-ot hagytak jóvá a vizsgált időszakban, az udvarhelyi bíróság pedig a 101 kérésből 99 esetben hagyta jóvá a lehallgatást.

A csíkszeredai bíróságon 207 kérésből 196-ot, a gyergyószentmiklósi bíróságon pedig 51-ből 50-et hagytak jóvá három év alatt.