A mostohagyerekként kezelt oktatási terület újraélesztésének nevezték a Bányai János Műszaki Szakközépiskolában kedden átadott CNC szakterem létrehozását. A beruházást a magyar kormány 12 millió forinttal támogatta, de a megye és a város vezetése is kivette a részét a megvalósításból.

Vonzóvá kell tenni a mesterségeket, újra kell gondolni a szakképzést, de ehhez szükség van a gazdasági szféra bevonására is” – mondta megnyitó beszédében Szakács Paál István. A Bányai János Műszaki Szakközépiskola igazgatója köszönte szépen a magyar állam támogatását, de hangsúlyozta: szükség lenne egy CNC esztergagépre is. „Biztosíthatom önöket, többszörösen megtérül a befektetett összeg” – „vállalt garanciát” Szakács.

Dr. Szilágyi Péter, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkára többször is hangsúlyozta: Magyarország kormánya kiemelten foglalkozik a külhoni magyarsággal, „felelősen viseltetik értük, s ez tettekben is megmutatkozik.“

A szülőföldön való boldogulás záloga a minőségi oktatás is, s ezen belül a szakoktatásra is odafigyelünk“ – hangoztatta Szilágyi.

Szász Jenő, az NSKI elnöke arról biztosította a helyettes államtitkárt, hogy jó helyre adták a támogatást, annál is inkább, mivel Székelyudvarhely környékén 125 CNC gépet működtetnek a vállalkozók, ami önmagában is több, mint a Hargita és Kovászna megyében található összes hasonló berendezés.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere a szakoktatás és az összefogás fontosságáról beszélt, csakúgy, mint Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke, Burus Siklódi Botond, az RMPSZ országos elnöke egy humánerőforrás-fejlesztési központ létrehozását sürgette, míg Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője azt emelte ki, hogy a vidék korszerű iparának szüksége van a korszerű képzésre.

Az ünnepélyes eszem-iszom előtt a gyakorlatban is bemutatták a CNC marógép működését. A diákok egyébként nem szöknek majd neki egyből a méregdrága berendezésnek, a Siemens által fejlesztett szoftver segítségével előbb számítógépes szimulátoron gyakorlatoznak.

A CNC vajon mi?

Akit érdekel a téma, annak ajánljuk figyelmébe a wikipédia leírását a CNC gépekről. Íme: „

„A Computer Numerical Control (CNC) olyan szerszámgép, amely programozható mikroszámítógépet is tartalmaz, ami a vezérlését végzi. Megalkotását a kézi megmunkálás igen jelentős mellékidő szükséglete, azaz a termelékenység növekedése, valamint a nagyságrendekkel jobb ismétlési és pozicionálási pontossága tette szükségessé, mert az előkészítés (például berajzolás) és az egyes műveletek közötti szerszámváltás, fogásvétel, fokozatkapcsolás jelentős időt vesz igénybe, ami összemérhető a megmunkálás főidejével. A számítógépek alkalmazása lehetővé teszi az egyidejűleg több tengely mentén végzett és nem egyenes menti mozgásokat is, ami kézzel lehetetlen. Vezérlését alapvetően a beépített mikroszámítógép programozása, működését a felépítmény, azaz a vezérelt gép és az alkalmazott technológia határozza meg.

Ezt a beépített platformot, programozási felületetet – figyelemmel az ipari körülményekre, kitörlődés és sérülés ellen biztonságosan védve, háttértárban – a vevő készen kapja, ez a CNC-berendezés üzemprogramja, általánosan megfogalmazva felhasználói felülete, melyből manapság elég sokféle terjedt el. A felhasználóbarát fejlesztések és egyre sokrétűbb, gyakran egyedi funkciók miatt a szabványosítási törekvések nem eredményeztek kompatibilitást.

Csupán az egyes vezérlésgyártóknál lehet számítani kompatibilitásra a vezérléscsaládok között. Tovább bonyolítja a megmunkálóprogramok hordozhatóságát, hogy az egyes gépek működésükben, funkciójukban eltérhetnek egymástól, annak ellenére, hogy vezérlésük azonos.

Ez azért lehetséges, mert az általános célú vezérléseket a gépgyártók illesztik az adott géphez, jellemzően a PLC programmal. Ekkor számos speciális, csak arra a gépre jellemző funkciót kialakíthatnak.

szerszámgép, megmunkálási technológiától függően, legyen az maróesztergaköszörűszikravízsugárlézerlemezalakítóhegesztő berendezés, állandóan optimálisan, nagy precizitással működtethető. Egyben a CNC-vezérlőegység több részegységet irányít: felügyel a gép kiszolgáló egységeire (automatikus kenés, hűtés, munkadarab adagolás és rögzítés, szerszámcsere, stb.), különböző kompenzációs feladatokat is ellát (szerszámgép holtjáték, hődeformációk, mozgatóorsók és mérőrendszerek lineáris és nemlineáris hibái, stb.), a biztonsági reteszelésekre, az általános állapot kijelzésére, bonyolult matematika műveleteket végez, térbeni pályagörbéket határoz meg, a megengedett vágósebesség és forgácsleválasztás függvényében mozgatja a munkadarabot és a szerszámot.

A CNC-gép külső jegyeiben is eltér a kézi működtetésű gépektől. A képernyő, a program és az aktuális jellemzők megjelenítésére, a billentyűzet a program kézi bevitelére, működésének irányítására, illetve módosítására szolgál. Robusztus, merev felépítésű, jellemzője a gépet beborító burkolat is, mivel a nagy sebességű megmunkálás nagyobb forgácsleválasztással, és - a kézi megmunkáláshoz mérten - többszörös hűtő- kenőanyag felhasználással jár.

A kézi vezérlőelemek sem a hagyományos gépeknél megszokott helyen találhatók, valamint a kézi mozgásokat is az elektronika által működtetett hajtások biztosítják.”