Állítólag az út felásása csak kamu, a valódi cél a Budvár negyed kevésbé ismert, egzotikus szépségeinek népszerűsítése szélesebb körben is.

Álhírportálok már megszellőztették a hírt, miszerint Székelyudvarhelyen, a Rákóczi Ferenc úton zajló munkálatok csak „elterelő hadműveletnek” minősülnek, valójában turisztikai és integrációs célt szolgálnak.

Gyaníthatóan az „Ismerjük meg Udvarhely eddig ismeretlen arcát” című turisztikai programról van szó, a város cigánytelepének ily módon történő promóciójának célja, hogy a városból Segesvár irányába guruló autósok, távozásuk előtt (közben) kapjanak még egy különleges, nem mindennapi és minden bizonnyal felejthetetlen élményt. (Az ingázók naponta repetázhatnak az élményből.)

A projekt által bárkinek lehetősége nyílik megismerkedni az eddig kevésbé ismert, prospektusokon soha be nem mutatott, promóciós reklámokban soha nem szereplő Budvár negyed egzotikus szépségeivel.

Az autós turistaút ötletgazdái ugyanakkor arról is gondoskodtak, hogy az átvezető út minősége csapnivaló legyen, a kényszerűségből arra guruló turistáknak még csak esélyük se legyen átszáguldani a területen, megkapva így a várva várt lehetőséget, hogy csigatempóban haladva akár össze is kacsintsanak a Budvár negyedi őshonos lakosság néhány szimpatikus mintapéldányával. Esetleg szippantsanak egyet a helyi, autentikus dögszagból. A lelki feltöltődés garantált...

Bezár a bazár?

A turisztikai potenciált kihasználandó, „BAZÁR” feliratú táblákkal is jelezni kívánták, hogy opcionális módon a helyiek szuvenírbeszerzési szolgáltatásait is igénybe veheti bárki, ha már kénytelen-kelletlen, arra vetette a sors. Az esetleges pénzügyi sikereket egyelőre homály fedi, az udvarhelyi pénzügynél eddig még egyetlen olyan sikeres üzletkötésről sem tudnak, amelyet annak rendje és módja szerint meg tudtak volna adóztatni.

A turisztikai program szervezői most már azt fontolgatják, hogy tankcsapdákkal és sorompókkal rövid időszakokra teljesen leállítsák az autósforgalmat, hogy az arra járók közvetlen közelebbről is megismerhessék Udvarhely eddig gondosan elrejtett, de vitathatatlanul egzotikus és egyedi szépségeit.

Ami a program integrációs céljait illeti, nem titok, hogy a roma közösségek integrálódását célzó eddig próbálkozások sorra kudarcot vallottak (valahogy nem fér a fejünkbe, hogy amit ők nem akarnak, azt hiába erőltetjük), így Udvarhelyen kitalálták, hogy ne a romákat integrálják, hanem inkább az integrációt vigyék el hozzájuk.

Persze, a próbálkozás eredményessége erősen kérdéses, nem is kell túlságosan komolyan venni.

Mint ahogy ezt a fantáziadús irományt sem...