A Nőileg magazin a jó példákat keresi, környezetünk hétköznapi hőseit. Olyan személyeket, akikre büszkék lehetünk, és akikre felnézhetünk értékes tevékenységüknek, példamutató életüknek köszönhetően – hangzott el a Nőileg sajtótájékoztatóján.

A program címe Mutass jó példát!, amelyre olyan személyek jelölését várják, akik nem sikereikkel, közéleti szereplésükkel vagy alkotói tevékenységükkel érdemelnek figyelmet, hanem hétköznapi helytállásukkal.

Április 3-án a Nőileg magazin 3. születésnapjának apropóján indult útjára a Mutass jó példát! program, amelyben az olvasók kapják a főszerepet: személyeket jelölhetnek a lapba, akik történetét, életútját érdemesnek tartják megmutatni.

A Nőileg magazin felelős kiadója, Sebestyén Kinga elmondta: ezzel a programmal a lap elsődleges célkitűzését erősíti, hiszen „induláskor azt fogalmaztuk meg, hogy a Nőilegben az erdélyi példákat, történeteket, embereket akarjuk megmutatni, a lap nekik és róluk szól” – indított.

Nemrég végeztünk egy komolyabb felmérést. Kiderült, olvasóinkat a kultúra és a hagyomány érdekli a legjobban. Meglepő vélemény volt, hogy olvasóink többet szeretnének tudni a a szórványban élőkről, induló programunkban hangsúlyosabban fogunk foglalkozni velük is. Az elmúlt hónapokban sikerült növelni az előfizetőink számát, a jövő tehát biztató” – mondta Sebestyén Kinga. – „A Mutass jó példát! tulajdonképpen régóta körvonalazódó célunkat tűzte ki feladatul: mutassuk meg az Erdélyben élő értékes embereket, erdélyi vonatkozású tevékenységeket, a hétköznapi hősöket, hiszen egy közösség értékrendjét ők is adják. Jó lenne minél többjüket megismerni, valamint megtudni azt is, hogy a közösségek számára ki számít példaképnek. Egész Erdélyt szeretnénk bejárni ezzel a programmal, minél több emberhez eljutni, minél több hétköznapi hőst bemutatni” – summázott a felelős kiadó.

A Mutass jó példát! program projektvezetői szerepét Vas Réka vállalta, aki részleteiben is bemutatta a kezdeményezést. „A jó példákat körültekintően és hitelesen a közösségek bevonásával találhatjuk meg, ezért olvasóink együttműködésére számítva versenyszerű kutatást indítunk” – fogalmazott.

A verseny 2017 áprilisától 2018 áprilisáig tart, és Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Maros, Máramaros, Szatmár, Szeben, Szilágy, valamint Temes megyét érinti. A jelölés minden hónapban egy adott megyében/régióban zajlik. A jelölés 2017. április 3-tól kezdődően folyamatos, minden hónapban az adott megyé(k)ben élőkre vonatkozik.

Az elbírálás eredményét a Nőileg magazinban, valamint a sajtóban közlik. A zsűri által a hónap jelöltjének választott személy a Nőileg magazin címlaposa lesz, a további két jelölttel készített interjút a Nőileg honlapján, valamint Facebook-oldalán jelentetik meg.

A jelölés menete

A jelölés a jelölési űrlap kitöltésével válik érvényessé, amit elektronikusan vagy postai úton kell elküldeni az adott hónapban megjelölt határidőig, és amely egyelőre a Nőileg magazin Facebook-oldaláról érhető el.

Jelölt lehet bármely Erdélyben élő, bármely nemzetiséghez, felekezethez tartozó nő és férfi, akinek a tettei, életmódja figyelmet érdemel. A zsűri a jelölési határidő után beérkezett jelöléseket nem veszi figyelembe, ugyanakkor a szervezők fenntartják maguknak a jogot arra, hogy azokat a jelöléseket, amelyek a verseny feltételeinek nem felelnek meg, érvénytelennek tekintsék és ne közöljék.

A hónap hőse két főre szóló utazást nyer. A jelölők között minden hónapban 3 darab féléves előfizetést sorsolunk ki.

A jelölés április 3–16. között Hargita megyében zajlik, ezért ha ismer olyan személyt, akit ebben a megyében szívesen látna a lapban, vagy olvasna róla rovatainkban, akkor nevezze be őt a programba a megadott határidőig.

A zsűri tagjai: Bereczki Kinga igazgató, Háromszéki Közösségi Alapítvány, Sepsiszentgyörgy, Dimény Levente színművész, Szigligeti Társulat, igazgató, Nagyvárad Táncegyüttes, Nagyvárad, Gergely Orsolya szociológus, egyetemi oktató, Sapientia – EMTE, Csíkszereda, Kádár Annamária pszichológus, egyetemi adjunktus, Babeș‒Bolyai Tudományegyetem, Marosvásárhely, Rácz Éva elnök, Magyar Újságírók Romániai Egyesülete, Kolozsvár‒Marosvásárhely.