A Hunyadi utca esetében a karbantartási munkálat azért nyúlt hosszabbra a tervezettnél, mert a feladat a vártnál összetettebbnek bizonyult – magyarázta megkeresésünkre a polgármesteri hivatal.

A Mihír kérdéseire a hivataltól két napja kaptunk választ, ezt szó szerint közöljük:

„Amikor a kivitelező felmarta a régi aszfaltréteget derült ki, hogy megrepedezett az út betonlapokból készült alapja, ugyanakkor ezek a lapok a terhelés következtében mozognak is. A munka szakszerű elvégzésére külső szakember bevonására volt szükség. Az utca kijavítása szakaszosan történt, amely sok esetben nem volt látványos: kiásták a mozgó betondarabokat, ezeket a felületeket aszfalttal javították ki, ezt követően pedig geotextíliát helyeztek el a felületen, ezáltal is növelve a teherbírását az útszakasznak. A geotextília fölé egy 2,5 cm vastagságú aszfaltmalter-burkolatot tettek, ezt követte a felső burkolat, amely egy cellulóz szálakkal megerősített aszfalttípus.

A polgármesteri hivatal, amikor szükség volt rá írásban szólította fel a kivitelező céget a munkálatok folytatására, ebben az esetben azonban a Stravia Kft. nem követett el szerződésszegést, mivel ezen a szakaszon nem egy egyszerű karbantartási munkát kellett elvégezni, a probléma súlyosabb, mint ahogy a munkálatok kezdetén gondolták, amely más típusú munkálatokat igényelt, ezért tolódott ki a határidő. Ugyanakkor, amikor már minden feltétel adott volt az aszfaltozásra, akkor két nap alatt sikerült befejezni a szakaszt.

Ahogyan azt már többször is közöltük, tavaly a város útkarbantartási munkálatokra több, mint 600 ezer lej értékben szerződött a közbeszerzési eljáráson nyertes ajánlattevővel, a Stravia Kft.-vel. A kérdések tárgyát képező Hunyadi utcai javítási munkálatok költségeit, továbbá minden olyan útkarbantartási munkálat költségét, amelyet a városlakók az elmúlt hónapokban tapasztaltak (aknatetők cseréje és szintre emelése, a kátyúzás, a szegélykövek cseréje, kisebb aszfaltszőnyegek leterítése), még ennek a szerződésnek keretében fizetett és fizet a polgármesteri hivatal. Mivel a Hunyadi János utca karbantartási munkálatai egy nagyobb és több munkafázist tartalmazó keretszerződés átfogó munkálatainak részét képezi, még nem tudunk konkrét számokról beszélni kizárólag erre az utcára lebontott anyagi költségvonzatról, ameddig nem történik meg a munkálatok minőségi és mennyiségi átvétele. Az átadás-átvételt követően pontos kimutatással tudunk szolgálni a munkálatoknál felhasznált anyagok mennyiségéről és áráról egyaránt, ahogyan az eddigi részmunkák elszámolásáról is be tudtunk számolni tételesen e szerződés részelszámolásait követően.

Fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy az idei év költségvetésében az aszfaltozási munkálatokra elkülönített 5 millió lej értékű szerződtetésre vonatkozóan a közbeszerzési eljárás folyamatában most tartunk a nyertes ajánlattevő vállalkozó megállapításának lépésénél. Hamarosan eldől, hogy melyik cég fogja végezni a tél beálltáig a további útjavításokat. Erről szintén egy közleményben tájékoztatni fogjuk a lakosságot.”