Hargita megyében narancssárga, az ország több, délnyugati megyéjében pedig vörös jelzésű hőségriadó van érvényben a hétvégén.

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának sürgősségi esetek kezelésére alakult helyi bizottsága nevében a kánikula hatásaira hívja fel a figyelmet Gálfi Árpád polgármester, a testület elnöke – tájékoztat közleményben a városháza.

A szakemberek kánikulában a következő óvintézkedéseket javasolják: „amennyiben lehetséges, ne tartózkodjunk napközben a tűző napon, keressük az árnyékot, a szabadtéri fürdőhelyeket, kerüljük a zsúfoltságot, a túlzott fizikai erőkifejtést, viseljünk világos színű vékony ruhákat, napszemüveget, kalapot.

Igyunk 1,5-2 liter vizet naponta, együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt, joghurtot, kerüljük a koffeintartalmú italokat, a zsíros ételeket, az alkoholt, figyeljünk oda idős és beteg embertársainkra, ne hagyjuk a gyerekeket az autóban és rosszullét esetén azonnal forduljunk orvoshoz” – írják a közleményben.

Mától működésbe helyezik és igénybe vehetőek az állandó és ideiglenes elsősegély-nyújtó pontok a városban működő gyógyszertárakban, a családorvosi rendelőkben, a Kós Károly Műszaki Középiskola orvosi rendelőjében, illetve a városháza székhelyén.

A Demokrácia Központban, a Vár utca 4 szám alatti iroda elé naponta reggel 9 és délután 4 óra között vízadagolót helyeznek ki, hogy aki szükségét érzi, hozzájuthasson a frissítő vízhez, ha a városközpontban van dolga.

Az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) szolgálatos meteorológusa, Oana Catrina elmondta, a hőség vasárnap is kitart. Nagyon meleg lesz jövő héten is, az első napokban a déli és a délkeleti országrészben várható kánikulai hőség.

Székelyudvarhelyen és térségében az előrejelzések szerint elvétve záporok, zivatarok is előfordulhatnak a hét első felében.