Lejárt a 11. kiírása is Székelyföld Kerékpáros Körversenyének. Szép tájak, vendégszerető emberek, profi szervezés, jó verseny, kritikán aluli, pocsék utak – ez maradhatott meg féltucatnyi ország közel száz versenyzőjében.

Legközelebb akkor jövök, amikor lesz normális út” – mondta egy magyarországi versenyző a székelyudvarhelyi befutót követően, miközben szemmel láthatóan idegesen lóbálta kezében a tönkrement, szerinte 600 eurót érő biciklikereket.

Ő azonban örülhetett, hogy ennyivel megúszta, a hat évvel ezelőtti győztes német Bissinger súlyos sérüléseket szenvedett a Hargita megyei utakon, számára az első szakasz jelentette a verseny végét, s volt, aki majdnem nyakát szegte, mást kulcscsonttöréssel szállítottak kórházba – mindez a Hargita megyei utaknak köszönhetően.

De lássuk, mit írtak a verseny hivatalos Facebook-oldalán! „A hőség ellenére óriási volt az iram, rengeteg támadás volt a mezőnyben, sajnos, Hargita megyébe lépve két esést is regisztrálhattunk, amelyből egy osztrák versenyző jött ki a legrosszabbul.

A nap első hegymenését Vargyas után Gaugl nyerte, ám az ereszkedésen két esés is történt.Sajnos az úton tátongó óriási gödrök áldozatot is követeltek, Filutás Viktor, a Kőbánya kerekese esett el, vállal érkezett az aszfaltra, ennek következtében pedig kulcscsonttörést szenvedett. A 2011-es Székelykör győztese, Florian Bissinger kezén, lábán és fején szenvedett sérüléseket, számára is az első szakasz jelentette az idei viadal végét.”

Ezek után Székelyudvarhely bejáratánál hatalmas, a teljes utat átívelő felfújt banner hirdette  Borboly Csaba szlogenjét: „Székelyföldet építjük”. Van még építenivaló, gondolhatták az úttalan hargitai utaktól megviselt bringások, már aki épen eljutott a célig...

A verseny szervezőinek nem titkolt célja a régiómarketing, vagyis Székelyföld népszerűsítése, és ez kellene legyen a feladata a leginkább a saját imidzsét építő, fekete öves szájkaraté mesternek is...

Tartunk tőle, Hargita megye fejlesztése csak szlogenek szintjén marad, ezért javasoljuk, hogy az egyre inkább túlélő versenyre hasonlító kerékpáros eseményt nevezzék át Szekler Spartan Race-nek, így legalább nem érheti panasz a ház elejét...