Alig hetven szimpatizánsa gyűlt össze Sepsiszentgyörgyön az Új Jobboldal Pártnak (Noua Dreaptă, ND) , őket is kilenc megyéből szedték össze.

Hozták a formájukat a Noua Dreaptă szimpatizánsai, akik ezúttal is Sepsiszentgyörgyöt választották „ünneplésük” helyszínéül: román hazafias dalokat énekeltek üvöltöttek, s közben nem maradhattak el az olyan skandálások sem, mint a „Hargita és Kovászna román föld!”, a „Börtönbe az autonómiát!”, vagy a „Nagy Románia a régi határok között!”

A „Románia egységes, oszthatatlan nemzetállam” feliratú molinójuk mögé sorakozva beálltak a hivatalos felvonulás végére, de az innen-onnan verbuvált legények provokálásukkal, hangsokodásukkal tulajdonképpen zavarták azokat, akik csendben, méltósággal ünnepelték volna december elsejét.

Idén egyébként a felvonulókon kívül senki nem volt az utcákon, az esős délelőttön a belváros csendjét felverőkre a kutya sem volt kíváncsi.

A Mihai Viteazul szobor előtt beszédek hangzottak el, koszorúzások voltak, hórát jártak, majd csendben hazamentek. Ezt tették az Új Jobboldal tagjai is, csak előtte még egy kicsit „nótázgattak”, provokálgattak.

A szélsőségeseknek valószínűleg a csendőrök sem örültek, hiszen ünneplés, esetleg szabadnapolás helyett rájuk kellett vigyázzanak: híradások szerint már Brassóból egyenruhások kísérték őket a háromszéki megyeszékhelyre.