A Családokat Összehozó Szervezet (CSÖSZ) vasárnap először szervezi meg Székelyudvarhelyen az apák napját.

A szervezők célja, hogy megünnepeljék és ezzel kifejezzék, mennyire fontos egy családban az apák szerepe. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett eseményen megköszönik az édesapák erőfeszítéseit, ezzel is erősítve a pozitív családmodellt.

Június 24-én, vasárnap 10 órakor a Bethlen negyedi parkban szervez játékos, zenés, táncos, mulatozós Apák napját, melyen fellép Abodi Nagy Blanka, a Légió zenekar, a Koly Dance Klub táncosa, valamint a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola elsősei és harmadikosai.

Játékokból sem lesz hiány, a jelenlévők gumizhatnak, kidobózhatnak, szőrizhetnek, zsákban ugrálhatnak, kötelet húzhatnak, tojással egyensúlyozhatnak, Adj király katonát és más játékokat játszhatnak,elültetik az apák fáját, s lesz babakocsis ügyességi verseny és kutyás felvonulás is az Ebremény szervezésében.

A szervezők a kismamákra is gondoltak, ők a nyugi sátorban szoptathatják meg babáikat, a csöppségek mászkálhatnak is a sátor játszószőnyegén.

Ahány ház, annyi szokás

Romániában először 2010-ben ünnepelték meg az apák napját, amely nem mellékesen a 2009/319-es törvény alapján hivatalos ünnep lett, s amelyet május második vasárnapján tartanak. Egyébként ugyanez a törvény mondja ki, hogy május első vasárnapja az anyák napja.

Érdekesség, hogy korábban az összes EU-s országból csak Romániában nem ünnepelték az apák napját, a többi tagállam – más és más dátummal – megünnepelte az édesanyákat és az édesapákat is. A világi ünnepet Magyarországon például június harmadik vasárnapján tartják.

Az első apák napja 1910. júnus 19-én volt az egyesült államokbeli Spokane-ben. Európában a huszadik század elején kezdték megtartani az anyák napja párjaként.

A katolikus egyház is megemlékezik az apák napjáról, ezt hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartják.