A lakóparkok építése ma a reneszánszát éli. De míg Udvarhelyen a potenciális ingatlanvásárlók kissé óvatosak, addig Kolozsváron például az ingatlanok nagy részét (70-80 százalékát) már a kivitelezés előtt értékesítik. Vajon miért?

Az elmúlt években gombamód szaporodtak el a lakóparkok, van kereslet és kínálat is, és a piaci környezet kedvez mind a befektetőknek (vásárlóknak), mind a fejlesztőknek (építőknek.)

Úgy tűnik jelenleg még mindig az ingatlan a legjobb befektetés. Az új építésű lakásvásárlás egyik legnagyobb előnye, hogy éves szinten 10-15 %-os értéknövekedés várható, és a szakértők szerint ez a következő években sem fog változni. Egyrészt az ingatlanpiac kevésbé érzékeny a rövidtávú ingadozásokra, másrészt, amikor a neves befektetők indítják el minimum 2-4 éves kifutású projektjeiket, akkor értelemszerűen nem lehet olyan labilis a helyzet, hogy a piac összeomlásától kelljen tartani. Nem kell hát attól tartani, hogy a befektetett pénzünk odavész vagy akár az értékéből veszít.

Udvarhely (hiába) óvatos

Mégis az ország nagyvárosaival ellentétben, Székelyudvarhelyről nem mondható el – még arányosan tekintve sem – hogy vásárlási lázban ég. Egyik magyarázat a bőség zavara lehet. A lakosság számát tekintve elmondható, hogy bőven van miből választani, persze csak akkor, ha figyelembe vesszük a beígért, de még csak papíron, látványterveken létező lakásokat is. Másrészt az udvarhelyiek azért is óvatoskodnak, mert esetleg arra számítanak, hogy bármikor jöhet egy árcsökkenés.

„Ennek igen kicsi a valószínűsége”

– mondja Péter Botond cégtulajdonos és ingatlanfejlesztő. A szakember megjegyzi, hogy mind az építőanyagok, mind a munkadíjak évről-évre növekednek (évente 15-20 %-kal), és ha mégis bekövetkezik egy kedvezőtlen esemény, akkor a fejlesztők leállítják a projekjeiket, és az elkészült ingatlanokat sem fogják ár alatt értékesíteni, inkább kivárják az újabb felívelést, ahogy történt az a 2008-as válságot követően is.

Inkább új, mint régi

A piacelemzők, tanácsadók és fejlesztők is egyetértenek abban, hogy hosszútávon csakis új építésű ingatlanba érdemes pénzt fektetni. A magyarázat elsősorban az új építőanyagok és az új fejlesztésű alkotóelemek milyensége adja.

„Az újonnan épült lakások mutatói (pl. hőszigetelés, hőtároló kapacitás) messze felülmúlják a régiekét, ezáltal a fenntarthatóságukra fordított összeg is jóval kisebb, akár fele is lehet egy 20-30 évvel ezelőtt épült lakással szemben”

– mondja Péter Botond, aki igen fontosnak tartja a hely megválasztását is, mert mint mondja az ingatlanvásárlásnak három aranyszabálya van: a helyszín, a helyszín és a helyszín. Nem véletlen, hogy Udvarhelyen a városközpontban (0 zóna) a legdrágábbak az ingatlanok, és a távolsággal az árak is csökkennek. (Természetesen ezen szabályon részben változtathat például egy városrész hangsúlyozott fejlesztése).

Udvarhelyi kínálat

Bőven van miből választania annak, aki új építésű lakást szeretne vásárolni Udvarhelyen. Igaz, ezen ingatlanok többsége egyelőre csak papíron, látványterveken létezik. Vannak azonban kivételek is, például a Rózsa utcában található Rózsa Házak.

„Az álmom egy olyan exkluzív lakókörnyezet kialakítása volt, ahol a családok csendes, nyugodt környezetben, kényelmesen élhetik mindennapjaikat, mindezt közel a városközponthoz”

- magyarázza Péter Botond, aki 45 alkalmazottat számláló cégével többéves álmát látja megvalósulni a Rózsa utcában.

A 25 áras területen összesen 8 családi ház épül, 2 vagy 3 szobás kivitelben. A beépített felület minden ház esetében 138 négyzetméter, és minden ingatlanhoz 250 négyzetméteres saját telek tartozik. Az építkezés idén júniusban kezdődött, 4 ingatlannak már kész a szerkezete, az első lakók 2020. márciusában költöznek be. A további négy házat a jövő év végéig készíti el a HVS Construct.

Biztonság, csend, nyugalom.

„Mindhárom elvárásnak eleget teszünk” – hangsúlyozza Péter Botond, utalva az áthaladó forgalom hiányának előnyeire. Mint mondja, a lakóházak A-kategóriás energetikai tanúsítvánnyal fognak rendelkezni, amivel nem sok udvarhelyi lakóház büszkélkedhet. Péter Botond szerint a tervezésnél ez volt a kiindulási alap (Úgy építik, mintha maguknak építenék.) Ezáltal egy lakóház havi fenntartási költsége ugyanannyi, mint egy hasonló méretű tömbházlakásé. További előnyt jelent, hogy a fejlesztő biztosítja a teljes közműbekötést (víz, gáz, villany, szennyvízhálózat.) Ennek abban rejlik fontossága, hogy amíg a beszerzési költség egyszeri, addig a fenntartási összeg állandó, ami az évek során jelentős nagyságúra nőhet.

Az érdeklődők a Rózsa Házak Székelyudvarhely Facebook-oldalon további részleteket, fotókat és videókat talál, de a 0744 406 011-es telefonszámon, előzetes egyeztetés alapján személyesen is meg lehet tekinteni a már elkészült ingatlanokat, kívülről-belülről egyaránt.