Január 19-én Olt megyében új madárfajt fedezett fel Románia területén a székelyudvarhelyi Szabó József, a Román Madártani Egyesület alapítója, a szintén udvarhelyi Pál Lajos és Simó Imre, valamint Ciprian Fântână, az egyesület igazgatója.

Az ornitológusok az Olt folyón végezték az év első ornitológiai felmérését. A vízimadarak téli számlálásakor az Olt megyei Ulmi helység közelében, nem messze Slatinától az Ipotești gyűjtőtóhoz érkezett az expedíció.

Hatalmas madárcsoportokat észleltünk: több ezer szárcsa, hattyúk százai, sirályok, kormoránok, récék. A szabály az volt, hogy először megvizsgáljuk a rajokat, aztán következik az egyedek megszámlálása. A tó első távcsöves átpásztázásakor megfigyeltem egy nagy kormorán méretű, igen világos tollazatú bukót, ám a madár gyorsan víz alá bukott”, idézi Szabó Józsefet a madártani egyesület honlapja, a www.sor.ro.

Szóltam barátaimnak, hogy feltételezésem szerint egy nagyméretű bukót figyeltem meg, de nem vagyok benne biztos. Elindultunk a gáton, abba az irányba, ahol a madarat láttam. Körülbelül 100 méterre lehetett a parttól, és minden kétséget kizáróan fehércsőrű búvár volt, ami azt jelenti, hogy premierről beszélhetünk Románia területén”, tette hozzá az ornitológus.

A fehércsőrű búvár az északi-sarkköri Oroszországban, Alaszkában és Kanadában költ, de eljut egészen Ázsia keleti partjaiig, Japánba, Dél-Koreába, Észak-Koreába és Kínába is.

A hideg időszakban a melegebb vizek felé vándorol. A becslések szerint körülbelül 1000 példány jut el Európába telenként.

A faj kis csoportokban áttelel a norvég partoknál, az Északi- és a Balti-tengeren. Egyedeit véletlenszerűen megfigyelték Belgiumban, Ausztriában, Fehéroroszországban, Bulgáriában és más európai országokban, de Romániában még soha.

A fehércsőrű bukó populációját 16 ezer és 32 ezer közötti egyedre becsülik. A legnépesebb csoport, mintegy 20000 egyed Kanadában él.

A fehércsőrű bukó a legnagyobb bukófaj, testhossza elérheti a 90 centimétert, szárnyainak fesztávolsága 135–150 centiméter.

Szabó Józsefnek nem ez az első madártani premierje. 2017-ben a prérisirályt, más néven Franklin-sirályt azonosította, szintén az Olt folyón, Slatina közelében.