Kézzel fogható, s remélhetőleg majd eredményekben is megmutatkozó lépések történtek Székelyudvarhelyen a szakoktatás felkarolása érdekében.

Az UKKSZ már évek óta jelentős lobbit folytat a szakoktatás fejlesztése érdekében, városi és megyei szinten is, hiszen egyre égetőbb kérdés a szakképzett munkaerő hiánya, gyakorlatilag minden udvarhelyszéki céget érint, iparágtól függetlenül.

A probléma orvoslására egy újabb lehetőségnek ígérkezik: a duális képzés, amelyben az iskolák mellett a vállalkozók is jelentős szerepet vállalnak a tanulók oktatásában, hiszen nem csak gyakorlati munkahelyet biztosítanak nekik, de ösztöndíjat (havi 200 lejt az államilag adott havi 200 lejen felül, azaz egy tanuló havi szinten 400 lej ösztöndíjat kap), munkaruhát, védőfelszerelést, étkezést, valamint kiszámítható és itthoni életpálya modellt is kínálnak a náluk praktizáló diákoknak.

Az UKKSZ közbenjárására 2017-2018-as tanévben Udvarhelyen két duális képzéses osztály indul. A Bányai János Műszaki Szakközépiskolában fél osztály faipari és fél osztály fémipari képzés indul. A faipart választó diákok gyakorlati idejüket a Famos-nál és a Zetam-nál, a fémiparosok pedig a Matplast-nál, a Nyko-nál és a Prospero Techniknél tölthetik majd el, mivel ezek a cégek vállalták, hogy fogadják és oktatják majd a diákokat.

A Kós Károly Szakközépiskolában egy vendéglátós szakiskolai osztály indul, amelynek felét pincérnek, a másik felét pedig szakácsnak képzik majd ki. Ők a Gondűzőben, a Jungle Pub-ban, a Küküllő Szállóban, a Petőfi Panzióban és a Septimiában tölthetik majd el gyakorlati idejüket.

A 10, duális képzésbe beszálló cég éves szinten összesen több, mint 100.000 lej költséget vállalt magára, hogy ezzel is előre lendítsék a szakoktatást és biztosítsák a munkaerő utánpótlást. A duális képzés egy közös ügy, amely abból is látszik, hogy az iskolák, a polgármesteri hivatal és a vállalkozók között háromoldalú szerződések jöttek létre, és a duális képzésről szóló, május 9-én tartott sajtótájékoztatót is együtt tartották.

A városvezetés részéről ígéretet kaptak a vállalkozók, hogy megvizsgálják, milyen törvényi lehetőségek vannak arra, hogy bizonyos kedvezményeket kapjanak a duális képzésben részt vállaló cégek. A vendéglátósoknál közös szakmai képzésekben gondolkodnak, amelyhez nagy segítség lesz a Kósba tervezett tankonyha, amelyhez a város 95.000 lejjel járul hozzá.
Az ősszel induló, első duális osztályok még némileg tesztüzemek lesznek, hiszen az iskoláknak, a vállalkozóknak és a diákoknak is újszerű koncepciót kell elfogadniuk. A felek egyelőre bizakodóak, hogy pozitív eredményei lesznek a történetnek és sok-sok fiatal választja majd a duális képzést, és utána az itthon maradást, hazai munkavégzést.

A két duális osztály elindításával a város így újra éllovas Hargita megyében, és ebben a kínzó munkaerő hiány mellett benne van az az „udvarhelyi ambíció” is, amelyet Szakács Paál István, a Bányai igazgatója is kiemelt.

A közös szándék és cél tehát megvan, most már csak dolgozni akaró és szerető diákokra van szükség.