Egy jobbikos képviselő szerint az erdélyi magyarok hülyék. Azt is hozzátette ehhez, hogy hiba volt nekik kettős állampolgárságot adni.

Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki elnöke Szávay István Facebook-oldalán fejtette ki véleményét az erdélyi magyarokról – írta szerdai Magyar Idők. Szotyori-Lázár azután rontott neki az erdélyi magyaroknak, hogy Borbély Zsolt Attila politológus, a Jobbik egykori nemzetpolitikai kabinetvezetője nemzetárulásnak minősítette a párt kiállását a Soros-féle CEU mellett. Szotyori-Lázár azt írta:

Az erdélyi magyarság nagyobb része – az észak-amerikai indiánokhoz hasonlóan – megvehető egy marék üveggyönggyel. Ez a marék üveggyöngy a kettős állampolgárság volt.

A szolnoki Jobbik-elnök „nagyívű” gondolatmenetét úgy folytatta:

kezdem azt hinni – bármennyire is keserű kimondani – hogy nem érdemelték meg a kettős állampolgárságot. Köreikben ugyanis még a magyarországinál is nagyobb mértékű az elhülyülésre hajlamosság.

Nemsokára érkezett egy hozzászóló, aki szerint Szotyorinak szégyellnie kellene magát. Ő viszont ezt nem így gondolta:

maguk odaát nem szent tehenek, akiket nem lehet kritizálni, hanem sajnos egy elbutulásra fokozottan hajlamos massza. Tisztelet a kivételnek.

Majd vitapartnerének címezve „irodalmi” stílusban hozzátette:

húzza ki a fejét Orbán seggéből, mert nála nagyobb hazaáruló nem nagyon van.


A Magyar Idők megkereste Szotyori-Lázár Zoltánt, aki úgy nyilatkozott, véleménye azoknak a az erdélyi magyaroknak szólt, akik az Orbán-féle politikát fenntartás nélkül elfogadják. ­Szotyori közölte: véleményét, melyet bevallása szerint magánszemélyként fogalmazott meg, fenntartja. Szávay István, akinek közösségi oldalán esett neki a szolnoki jobbikos a határon túliaknak, azt mondta, nem olvasta párttársa szavait. Ezt azonban cáfolja az a tény, hogy tetszését fejezte ki a közösségi oldalon Szotyori megjegyzéseire. Persze, az is lehet, hogy Szávay olvasás nélkül lájkolgatja a hozzászólásokat…