A betfalviak és a székelyszentlélekiek számára is jó hírrel szolgált csütörtöki sajtótájékoztatóján Benedek Zakariás RMDSZ-es parlamenti képviselő, aki székelyföldi látogatásra hívta a turisztikai minisztert.

Lakossági kérésnek tett eleget Benedek Zakariás, amikor tárgyalóasztalhoz ült a román vasúttársaság személyszállításért felelős igazgatójával: a parlamenti képviselőtől azt kérték a betfalviak, járjon közbe, hogy a Segesvár-Székelyudvarhely szárnyvasúton közlekedő vonat, az úgynevezett székely gőzös álljon meg Betfalván is.

A politikus azt az ígéretet kapta, hogy a – jogos – lakossági panaszt hamarosan orvosolják.

Benedek egy másik jó hírrel is szolgált: bekerült a nemzeti utak idei költségvetésébe a Székelyszentlélek határában, a két országút találkozásánál található útkereszteződésben építendő körforgalom, így a szó szerint életveszélyes kereszteződésen – remélhetőleg már az év második felétől – biztosnágosabban haladhatunk át.

A parlamenti munkáról szólva a politikus elmondta: az RMDSZ politikusai – centenárium ide vagy oda – továbbra sem mondanak le a romániai magyar közösséget megillető jogok kiharcolásáról, az anyanyelv- és szimbólumok szabad használatáról.

Ugyanakkor több olyan törvénymódosításon dolgoznak, amelyekből az ország minden lakója „hasznot húzna”. Ilyen a közbeszerzési- és az önkéntes törvény, a taxistörvény, a kézművesek tevékenységét szabályozó törvény, de Benedek Zakariás szerint szükség van a KRESZ módosítására is.

A honatya úgy látja,  elfogadhatatlan az az állapot, hogy a sofőrvizsgázók az elméleti vizsga után hónapokat kell várjanak, amíg sorra kerülnek a gyakorlati vizsgán.

Az Európai Unióban Románián kívül mindössze két ország van, ahol csak és kizárólag rendőr vizsgáztathat, máshol – természetesen megfelelő felkészítés után – ezt civilek is megtehetik. Azt is el szeretnénk érni, hogy a gyakorlati vizsgán a rendőr hátul üljön, a vizsgázó mellett pedig oktatója foglaljon helyet” – fejtette ki Benedek.

A politikus azt is elmondta, hogy székelyföldi látogatásra hívta az új turisztikai minisztert, aki vélhetően március folyamán közelebbről is megtekinti Parajdot, Homoródfürdőt, Kirulyfürdőt, Borszéket: az elképzelések szerint különböző fejlesztésekről egyeztetnek majd, illetve próbálnak megoldást találni az üdülőtelepeken található, az összképet alaposan elrondító, lerobbant villák ügyére is.

A politikus sajnálattal állapította meg: Románia már nem szerepel a nagy nemzetközi cégek turisztikai célpontokat népszerűsítő, ajánló katalógusaiban...