Az előterjesztett 3 millió lejhez képest Borboly Csaba javaslata alapján 1,1 millióval kevesebbet költenek idén forgalombiztonságra Hargita megyében. A téli útkarbantartási mizéria után a megyei tanács elnöke újabb csapást mért a biztonságos közlekedésre.

Ütött-kopott kilométerkövek, „megcsonkított” táblák, alig látható, sok esetben hiányzó útfestések, rozsdás, félig kidőlt, rosszabb esetben hiányzó szalagkorlátok – nem csak az utak, a forgalombiztonsági elemek tekintetében sem áll túl fényesen Hargita megye.

Idén sem várható látványos megújulás a forgalombiztonsági elemek terén, Borboly Csaba ugyanis úgy döntött, felesleges a Hargita megyében autózók biztonságára 3 millió lejt költeni, 1,1 millió lejt nyugodt szívvel el lehet venni ebből a tételből.

Mindezt olyan körülmények között, hogy tavaly növekedett a halálos áldozatokkal járó közúti autóbalesetek száma Hargita megyében. A megyei rendőrség statisztikái szerint tavaly 189 súlyos  (harminccal több, mint egy évvel korábban) és 314 enyhe baleset történt megyénkben. Előbbiek 30 halálos áldozatot követeltek, héttel többet, mint 2016-ban.

A súlyos balesetekben 201-en súlyosan (48-cal többen, mint tavalyelőtt) és 76-an enyhébben sérültek (13-mal többen, mint 2016-ban. Az enyhébb balesetek során 380 személy sérült meg, negyvennyolccal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az aggasztó statisztikákat látva a megyei rendőrség munkatársai a forgalombiztonság növelése érdekében több akciót is szerveztek tavaly, s idén is folytatják ezeket – kár, hogy ebben a kérdésben nem találnak partnerre a megyei tanács elnökében.

Meglehet, Borboly Csaba csak abban a statisztikában hisz, amit ő hamisít, ám az autósok joggal teszik szóvá: a december derekáig útkarbantartási szerződést kötni képtelen Borboly ezúttal újabb csapást mért rájuk.

Utóirat: A Megyei Tanács idei költségvetésével kapcsolatos Borboly-kommunikáció értelemszerűen csak olyan általánosságokról szól, mint a gazdasági fellendülés, a fiatalok itthon maradása, stbstb...