Az érintettekkel konzultálva alakítaná ki a következő tanév rendjét az oktatási minisztérium, jelentették be január elején. Az online kérdőívet sokan kitöltötték, s a legtöbben abban értettek egyet, hogy az idei iskolakezdés dátuma legyen szeptember 17.

Nem tudni, hogy a parasztvakításon túl mi értelme volt a minisztériumi felmérésnek, amit pedagógusok, szülők, és – nem utolsó sorban – diákok tölthettek ki, mondhatták el véleményüket arról, hogy mikor kellene kezdődnie az iskolának ősszel, illetve hány hetes legyen a tanév, a téli és a tavaszi vakáció.

A kérdőív kitöltéséhez nem kellett személyes adatokat megadni, ráadásul annyiszor leírhatta az ember a véleményét, pontosabban ikszelhetett a neki tetsző rovatkába, ahányszor csak jólesett.

Időhiány miatt nekem egy hét alatt csak tizenegyszer sikerült kitöltenem a kérdőívet (iskolakezdés: szeptember 17., rövid tanév, sok-sok vakáció), de képzelem, mit művelhettek a kávéházakban ücsörgő nebulók okostelefonjaikat pötyögtetve, vagy az anyukák esténként a Nőklapjacafé és a Mindmegette.hu olvasgatása között, még mielőtt a férj hazaért volna a haveri focinak álcázott esti sörözésről...

Ja, azt is megkérdezték, van-e szükség félévközi szünidőre. Itt túlnyomó többség az igenre voksolt, de csak azért, mert a válaszok között nem szerepelt a Már hogy a fenébe ne lenne! opció.

Lássunk azért néhány „hivatalos” eredményt. A közel negyvenezer válaszadó 76,95 százaléka szerint az iskola szeptember 17-én kellene kezdődjön, 17,57 százalék szeptember 10-re voksolt, s igencsak elenyésző, mindössze 5,49 százalék azok aránya, akik azt szeretnék, ha már szeptember elsején becsengetnének.

Utóbbitól diákkorom óta, s immár háromgyermekes apaként is rettegek: még nyár van, meleg, könyörgöm, ne kezdjük már el a napi rohangálást!

Nem beszélve arról, hogy ilyenkor azért még ki lehet fogni egy szezon utáni, olcsó nyaralást, amikor a nap már nem éget, de a víz még kellemes. Romániával ellentétben Magyarországon egyébként bevett szokás a szeptember elsejei becsengetés, erre mondta egyik sulikezdés alkalmával Soós Emőke Békéscsabán élő, székelyudvarhelyi születésű bábszínész kislánya, Zselyke, amikor augusztus végén vissza kellett utazzanak Csabára, miközben Udvarhelyen még javában tombolt a vakáció, hogy a székely törvények azért sokkal jobbak...

De néhány szóban még vissza a felmérésre! A válaszadók több mint fele a legkisebb lehetőségre voksolt akkor, amikor arról kérdezték, hány hetes legyen a tanév. A 34 hét 50,85, a 35 hét 31,35, míg a 36 hét 13,16 százalékot kapott.

Még egy apró jelzés a pedagógusok, szülők és diákok részéről: a kérdőívet kitöltők több mint 70 százaléka azt szeretné, hogy a téli és a tavaszi szünidő egyaránt három hétig tartson. Azért három, gondolom, mert négy már nem szerepelt a lehetséges válaszok között, csak egy és kettő.

Az oktatási miniszter esküszik rá, hogy a felmérés eredményeit figyelembe veszik a következő tanév rendjének kialakításakor.

Ismerve a Dîmbovița-menti viszonyokat erre azért mérget ne vegyünk, legfeljebb abban bízhatunk, hogy az oktatás legmagasabb színterein sem szeretnek sokat dolgozni, ősszel nem szeretnének korán munkába állni, s ezt pedig – reméljük – ráfogják majd a népakaratra...