Augusztustól indul Székelyudvarhely központtal a Székelyföldi Kézilabda Akadémia – a hírt Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, és Ilyés Ferenc udvarhelyi születésű magyar válogatott kézilabadázó, a Magyar Kézilabda Szövetség határon túli magyar kézilabdáért felelős elnöki megbízottja jelentette be péntek délelőtt.

A tavaly decemberben megítélt, 441 millió forintnyi magyar kormánytámogatással létrehozandó kézilabda akadémia mind a lány, mind pedig a fiú szakágat felkarolja – csak székelyudvarhelyi viszonylatban ez közel háromszáz gyereket érint, de a kézilabdázó székely fiatalok száma hamarosan sokszorosára duzzadhat, hiszen az elképzelések szerint Székelyföld számos településén alközpontokat hoznak majd létre.

Úgy vélem, a kézilabda akadémia elindítása nem csak a székelyföldi, hanem a magyarországi kézilabdázás életében is jelentős előrelépés. Székelyudvarhelyen eddig is élénk kézilabda élet zajlott, harmincezer főt számláló kisvárosunk olyan játékosokat adott a magyar kézilabdázásnak – hogy csak a legismertebbeket említsem –, mint Ilyés Ferenc vagy Bartók Csaba” – mondta Gálfi Árpád.

Székelyudvarhely polgármestere tapasztalatszerzés céljából korábban személyesen is ellátogatott a Nemzeti Kézilabda Akadémia balatonboglári központjába, illetve együttműködést alakított ki az MKB Veszprém férfi, illetve a Győri Audi ETO női kézilabda csapatának vezetőségével.

A városvezető ugyanakkor hangsúlyozta, a magyar kormánytámogatás mellett más forrásokat is igyekeznek bevonni a jövőben a projekt működtetésébe, hogy „a székelyföldi kézilabda akadémia egy igazi sikertörténetté válhasson.”

Ilyés Ferenc is hatalmas lehetőségnek nevezte Székelyudvarhely és az egész Székelyföld életében, hogy augusztustól akadémiai keretek között folytatódik a kézilabdázók felkészítése Székelyudvarhelyen, hiszen a székely anyaváros az erdélyi kézilabdázás egyik legfontosabb fellegvárának számított az elmúlt közel egy évszázad során.

Ilyés ugyanakkor felhívással fordult a szülőkhöz, kérve, ne küldjék túl fiatalon az anyaországba sportolni gyermekeiket, hiszen „itthon is kitűnő körülmények között kézilabdázhatnak, fejlődhetnek.”

A sajtótájékoztatón Ilyés Szabolcs sportmenedzser elmondta továbbá, hogy az akadémián folyamatos lesz az edzőképzés, s hogy a román pontvadászat minden korosztályában indítanak majd csapatokat.

Az elképzelések szerint az újonnan létrehozott Szejke Sport Klub néven, Székelyföldi Kézilabda Akadémia feliratú mezekben futnak majd ki a pályára az akadémia csapatai, amelyektől már a kezdetektől elvárás, hogy a tízből legalább hét korcsoportban kijussanak az országos döntő tornákra.

A magyar kormánytámogatásból egyébként Székelyudvarhelyen iskolai sportpályákat is felújítanak, illetve tatarozzák a sportcsarnok épületét, valamint konditermet hoznak létre.

A felnőtt csapat létrehozására már helyi szinten kell anyagi forrásokat találjon a városvezetés: a Verestóy Attila klubelnök halálával csődbe jutott, román bajnoki ezüst- és bronzérmes, Challenge Kupa győztes SZKC még januárban kiszállt a pontvadászatból, ám a tervek szerint a július huszadikai nevezési határidőig Székelyudvarhely újraalakuló felnőtt férfi csapata is benevez a másodosztályos bajnokságba.