Az óvodások az ünnepi műsort követő rögtönzött táncházban tették igazán próbára a pályázat révén vásárolt csizmákat és cipőket. Egy sem szakadt el.

A székelyudvarhelyi Csicsergő Egyesület Hargita Megye Tanácsa népviseletek támogatási programjában lábbelikre pályázott, a „Járd ki lábam, járd ki most!” - Néptáncoktatás az óvodában című projektjével, és az elnyert 5000 lejes összértékű támogatásból hagyományos keményszárú bőrcsizmákat és lányka-, valamint női karaktercipőket vásárolt.

Az ünnepélyes átadásra október 26-án került sor a Csicsergő Tagóvodában, ahol a Cinege-csoport gyerekei Lázár Csilla és Dániel Rita Csilla óvónők vezetésével szüreti népszokásokat, játékokat, táncokat mutattak be a napközi otthon gyerek és szülőközösségének. A szüreti mulatságon és az ezt követő táncházon, a gyerekek és pedagógusok büszkén ropták a táncot az új lábbelikben.

Élesben is kipróbálták az új szerzeményeket.

Azért fogalmazódott meg bennünk egy ilyen kulturális – hagyományőrző projektnek a megszervezése, mivel a hagyományéltetés leginkább a mozgásos-, dalos, táncos játékokban közelíthető meg leginkább az óvodás korosztály számára. Az óvodai néptánctanulás alapélménye a közösségi élmény. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyenge mozgáskoordinációs készséggel rendelkező gyermekek is látványosan, hamarabb fejlődnek a tevékenységek során – fogalmazott László Ildikó óvónő, a program felelőse.

A Csicsergő Egyesület tagjai egyébként nem felejtették el a helyszínen megköszönni Berde László tanácsosnak Hargita Megye Tanácsának támogatását, hisz ennek révén gazdagodott az óvoda népviseleti eszköztára.