A kóbor kutyák számát csökkentené Székelyudvarhely polgármesteri hivatala a városban, ezért svájci segítséggel ivartalanítanák a keverékkutyákat. A program szeptember 15-én indul.

A városvezetés, a megyei állatorvosi kamara, illetve a svájci partner, dr. Josef Zihlmann között már év elején történtek egyeztetések a Svájci Állatorvosok Szövetségének StarRomania elnevezésű programja kapcsán, amikor arra a megállapodásra jutottak, hogy a gyergyói mintára 2017-ben Székelyudvarhelyen is életbe léphetne az akció, aztán Csíkszereda lesz a soron következő város – adja hírül a hivatal sajtóosztálya.

A helyi önkormányzat és a svájci partner kutyabarát programjaként ismertté vált StarRomania eddigi statisztikái is beszédesek: Gyergyószentmiklóson 2014-től mintegy 3000 azonosító nélküli kutyát láttak el chippel és vettek nyilvántartásba, valamint közel 800 keverékkutyán végezték el a műtéti beavatkozást a programban részt vevő állatorvosok.

Kastal László programfelelős elmondása alapján a célirányos ivartalanítás nemcsak a menhelyi ebekre, illetve a gócpontoknak számító gyárak környéki és lakótelepi kóbor kutyákra vonatkozik, hanem a háztartásokban élő házi kedvencekre is, hiszen a lakosság köréből érkező igényeknek is eleget kívánnak tenni, ráadásul ez nem kerül a gazdának pénzbe.

A felelősségteljes állattartáshoz az a gondolkodásmód is hozzátartozik, hogy a nemkívánatos állatokat nem az utcára tesszük, hanem időben gondoskodunk a saját kutyánk ivartalanítási beavatkozásáról” – érvelt dr. Pál Magos Ágoston, a Hargita Megyei Állatorvosi Kamara elnöke, aki tájékoztatott, hogy a Gyergyóban már szép eredményeket felmutató programot finanszírozó svájci állatorvosi szervezet most Székelyudvarhelyre kíván fókuszálni.

Továbbá az állatok azonosítására szolgáló chippezés szükségességét is hangsúlyozta, hiszen ezzel a bármikor ellenőrizhető nyilvántartási rendszerrel együtt tudna igazán áttekinthető és eredményes lenni a program.

Az egyelőre négy-öt helyi állatorvosból álló szakmai csoport szeptember 6-án lát hozzá a keverékkutyák ivartalanítási folyamatához, hogy a szeptember 15-ére tervezett személyes találkozást követően már rajtolhasson az akció.

Az ivartalanítások telefonos bejelentkezések alapján történnek. Akik szeretnének élni a program kínálta lehetőséggel, a 0741 652 843-as telefonszámon kérhetnek időpontot.