Célba ért a Mihír kezdeményezése: január 9-én Kacsó András emléknapot és néptáncgálát tartanak a székelyudvarhelyi művelődési házban.

Jakab Árpád újságíró két évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy nevezzék el Kacsó András egykori koreográfusról, néptáncoktatóról az Udvarhely Néptáncműhely hivatásos székelyudvarhelyi néptáncegyüttest, s így a Tomcsa Sándor Színház vagy a Haáz Rezső Múzeum után egy újabb olyan személyiségnek állítson méltó emléket Székelyudvarhely, aki nagyon sokat tett a székely anyaváros és Udvarhelyszék kultúrájáért.

A kezdeményezést Sinka Arnold, a székelyudvarhelyi önkormányzat képviselője, majd az RMDSZ-frakció is felvállalta, a városvezetés azonban – hosszas halogatás után – arra a következtetésre jutott, hogy nem tartja indokoltnak az intézmény nevének megváltoztatását.

Abban viszont kivétel nélkül mindenki egyetértett, hogy Kacsó András egykori táncoktató és művészeti szakirányító műfajon belüli kiemelkedő alkotói tevékenysége, emberi nagysága okán is megérdemli, hogy méltó emléket állítsanak neki.

A kezdeményezők az RMDSZ helyi szervezetében találtak partnerre, amely az emléktábla-állítás költségeit is magára vállalta, így 2019. január 9-én, Kacsó András halálának 32. évfordulója napján 18 órától emléktábla-avatással, fotókiállítással és néptáncgálával hajtanak fejet az egykori koreográfus, néptáncoktató előtt.

Az indiai zöld gránit alapra helyezett, Kacsó Andrást ábrázoló bronz plakettet Sánta Csaba szovátai szobrászművész készítette.

A megemlékező eseménysorozat részletes programja alább tekinthető meg:

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) 1992 óta osztja ki a Kacsó András-díjakat, melyet hagyományőrzők, gyűjtők, kutatók, népdalénekesek, zenészek, táncoktatók, koreográfusok, gyerekcsoportokkal, gyerekekkel foglalkozó szakember-pedagógusok kaphatnak.

A szerdai néptáncgála keretében az egyesület országos elnöke, dr. Széman Péter post mortem Kacsó András különdíjat adományoz Demény Gáspár táncoktatónak, aki szintén szerepelt a Székelyföldi Stúdió által 2007-ben készített kisfilmben. Kacsó András ugyanis 2007-ben post mortem Udvarhelyszék Kultúrájáért díjat kapott, ekkor készítették az alábbi kisfilmet a Székelyföldi Stúdió munkatársai. Köszönet érte!