Három fordulóval a férfi kézilabda Bölények Ligája alapszakaszának vége előtt az ötödik heyen áll az SZKC. Az eredmények kedvező alakulása esetén azonban a dobogóra is odafér Vlad Caba csapata.

A Dinamo már megnyerte az alapszakaszt, őket nem vesszük bele a kalkulusba, csak a 2-5. helyezetteket. Először is nézzük a jelenlegi állást:

2. Torda 49pont/22 mérkőzés
3. CSM Bukarest 46 pont/22 mérkőzés
4. Konstanca 41 pont/21 mérkőzés
5. SZKC 41 pont/21 mérkőzés

Másodszor, tisztázzunk egy fontos dolgot: pontegyenlőség esetén a bajnokság közben a gólarány, a bajnokság végén az egymás elleni meccsek eredménye rangsorol, s ebben az SZKC jobb Konstancánál és a CSM-nél is, Tordánál sajnos nem.

Amennyiben Vlad Caba csapata kilenc pontot gyűjt a hátralévő három meccs során (hétfőn 18 órától itthon a Dinamo, majd idegenben Fogaras és itthon Focsani ellen), akkor 50 ponttal zárja az alapszakaszt.

A második helyre is odaérhet ennyivel, ha a péntek este Suceavát idegenben 24-23-ra megverő Torda nem szerez több pontot. Nem fogják elhinni: ennek is van realitása! A Kolozs megyeiek ugyanis otthon játszanak Konstancával, majd az utolsó körben Calarasi vendégei lesznek, a Duna-partiaknak pedig minden bizonnyal azon a meccsen dől el, hogy bejutnak-e a rájátszásba, vagy sem, szóval...

A jelenleg 46 pontos CSM áll ebben a fordulóban, majd valószínűleg megveri otthon Suceavát (49 pontja lesz), aztán Konstancára látogat – annak a meccsnek nehéz megjósolni a végeredményét.

A tengerpartiak (jelenleg 41 pont) sincsenek könnyű helyzetben: előbb szinte biztosan megverik Szatmárnémetit (44 pontjuk lesz), utána azonban Tordára látogatnak, majd a CSM-t fogadják.

Szóval a Torda-Konstanca, majd a Konstanca-CSM találkozók sok mindenről döntenek, például arról, hogy ha a tengerpartiak elveszítik egyik rangadójukat a kettő közül, akkor az SZKC-nak elég lesz hat pont a negyedik helyhez.

Ha az udvarhelyiek megverik a Dinamót is, akkor a fennebb vázolt forgatókönyv (Torda kikap Konstancától és idegenben Calarasitól is) 50 ponttal akár a másodikok is lehetnek. Ha Torda csak egy pontot is begyűjt a hátralévő két meccse során, akkor értelemszerűen már csak a harmadik hely jöhet szóba, de szintén 9 pontot gyűjtve: amennyiben a Suceavát valószínűleg megverő CSM (a fővárosiaknak azzal lenne 49 pontjuk) az utolsó körben kikap Konstancán, akkor 50 ponttal az SZKC végezne a harmadik helyen.

Ami azért sem mellékes, mert akkor vagy a Temesvári Poli, vagy Vaslui ellen kellene játszani, a negyedik hely esetében, ami 6 ponttal is elérhető, pedig – legalábbis a papírforma szerint – Konstancával mérkőzünk meg, nem mellékesen a harmadik meccs az udvarhelyi sportcsarnokban lenne, amennyiben szükség lesz egy minden eldöntő összecsapásra.

Nyilván, hiába matekezünk, a pályán kell megnyerni a meccseket, először is tehát hétfőn a Dinamo ellen kellene diadalmaskodni.

Utoljára hagytam, de cseppet sem utolsó szempont: belegondoltak abba, mekkora dolog, hogy az élvonalbeli román férfi kézilabda-bajnokság alapszakaszának vége előtt három fordulóval azt számigáljuk, odaér-e a dobogóra egy magyar kisváros, Székelyudvarhely csapata?!