Több romániai országos sajtóorgánum is történelemhamisítással vádolta meg a sepsiszentgyörgyi T3 kiadót, amiért a 11 éve használt negyedikes magyar nyelvű történelem-tankönyvében székely zászlóval jelölte Románia helyét Európa térképén.

A román médiában hirtelen nagy nyilvánosságot kapott, 2005-ből származó Európa-térképen a Románia és Bulgária csatlakozása előtti Európai Unió akkori 25 tagállamának mindegyikét az ország zászlajával, Romániát pedig egy székely zászlót tartó mesefigurával jelölte a tankönyv szerzője.

A liberális Adevarul erről szóló keddi írásának címében azt emelte ki, hogy „közpénzen nyomtatott, az oktatási minisztérium által jóváhagyott tankönyvben hamisítják Románia történelmét a székely diákok számára”.

A jobboldali Romania Libera „Botrány: Románia székely zászló alatt jelenik meg az oktatási minisztérium által jóváhagyott tankönyvben” címmel írt a témáról.

A kormányalakításra készülő, szociálliberális koalícióhoz közel álló Antena 3 hírtelevízió hétfőn hasonló szalagcímmel szentelt terjedelmes vitaműsort az ügynek.

Mindhárom médium Viorel Dolhát, a romániai tanítók egyesületének (AGIRO) elnökét szólaltatta meg, aki a T3-nál, illetve egy másik, román nyelvű kiadónál megjelent történelemkönyvvel szemléltette, mennyire felületes az oktatási tárca a tankönyvek engedélyezésénél.

Dolha már egy hónapja közzétette egyesülete honlapján az oktatási tárcát támadó nyílt levelét, benne a „bűnös” térképek fotóival, de azt valamiért csak az új évben fedezte fel egyidejűleg három – különböző sajtótrösztökhöz tartozó – román sajtóorgánum.

Az AGIRO elnöke azt is sérelmezi, hogy a székelyföldi kiadó történelem-tankönyvében „a román állam pénzén békediktátumként emlegetik Trianont”, lapjain sehol sem mutatják be a középkori román fejedelemségek térképeit, Európa-térképén pedig nem tüntetik fel Románia nemzeti színeit és elnevezését.

Ebből a könyvből a diákok semmit se tudnak meg arról az országról, amelyben élnek, arról a lobogóról, amely alatt szolgálnak, a többségi népességről. Súlyosan diszkriminálják őket, beilleszkedési gondjaik lesznek. Az így nevelt diákok romángyűlölő felnőttekké válhatnak, akik aztán letépik a román lobogót” – idézte az Adevarul Dolha aggályait.

A Romania Libera az oktatási minisztériumot is megkereste az ügyben, a tárca válaszát viszont „sokkolónak” nevezte. A sepsiszentgyörgyi kiadó negyedikes történelemkönyve a szaktárca szerint 2014 óta nem „hatályos”, mivel időközben új tanterv lépett életbe.

A bukaresti oktatási minisztérium azt is elismerte, hogy nem jelent meg helyette más, mivel a negyedikes anyanyelvű történelemkönyvekre kiírt közbeszerzésre nem érkeztek ajánlatok a kiadóktól.

Tulit: súlyos a vád

A sepsiszentgyörgyi T3 kiadó vezetője, Tulit Attila szomorúnak tartja, hogy egy rosszindulatú hír rossz hírét kelti a kiadónak és súlyosnak tartja a történelemhamisítás vádját.

Tulit Attila a maszolnak nyilatkozva rámutatott: az ominózus tankönyv 11 éve jelent meg és az akkor érvényes tanterv volt az alapja. Magyarázata szerint az oktatási tárca által 2005-ben meghirdetett tankönyv pályázaton magyar nyelvű történelem, természetismeret és matematika könyvekkel nyertek. Ezeket helybeli tanárok írták és a T3 kiadó szerkesztette.

Tulit Attila szerint miután megnyerték a pályázatot, korlátozott példányszámban kinyomtatták a könyveket és azokat véleményezésre országos szórásban elküldték a pedagógusoknak, majd a megfogalmazott módosításokkal együtt az oktatási minisztérium visszaküldte a kiadónak és az alapján készült el a végleges változat.

A sepsiszentgyörgyi kiadó vezetője szerint a negyedikes magyar nyelvű történelem tankönyv kapcsán egyetlen módosítást kért a szaktárca, azt hogy az első oldalra tegyék be románul a himnusz első három szakaszát. Végül a tankönyv miniszteri jóváhagyással jelent meg.
Tulit Attila szerint a román sajtó által most felkapott térkép az Európai Unió akkori tagállamait mutatja be, és az a feladat, hogy a diákok számolják össze az unió tagállamait.

„Tetszik vagy sem a hisztéria keltőknek, Románia, Bulgária és Horvátország akkor még nem volt tagja az Európai Uniónak”, mutatott rá a kiadó vezetője, aki szerint az lett volna történelemhamisítás, ha akkor az unió tagjaként jelölték volna az országot.