A jelenség nem újkeletű, riadalomra nincs ok, de jó tudni: anélkül, hogy tudnánk róla, több is lehet belőlünk a Facebookon.

Vigyázat új csalás! „Egy ismerősöm” újra bejelölt, azt hittem kitörlődött a kapcsolat és visszajelöltem. Írta nekem hogy „hello", a válaszomra nem reagált, hanem csak azt kérdezte kategorikusan kétszer és felkiáltójellel, hogy mit csinálok most, aztán át akart váltani angolra, hogy angolul szeretne velem beszélni, mert gyakorolni szeretne. Mikor írtam, hogy most nincs időm, tört magyarsággal promóciókat kezdett ajánlani. Egyszerűen ellopta egy volt tanárom nevét és profilképét, azzal tette mindezt. Megnéztem és két profil létezett azzal a névvel, képpel. Letiltottam, remélem ennyivel megúsztam – panaszolta a napokban a Facebookon egy udvarhelyi, egyúttal felhívva mindenki figyelmét erre a csalási módozatra, majd azt is közölte: Csak óvatosan. Ugyanígy használhatják akárkiét.

És mennyire igaz. No, nem akárkiét, hisz azért lehet óvintézkedéseket foganatosítani.

Legyetek óvatosak: egyes hackerek találtak egy új utat. Elveszik a profilképed és létrehoznak egy újat. Bejelölik a barátaidat, akik azt hiszik, hogy te vagy, és elfogadják a felkérést. A TE nevedben írhatnak akármit a barátaidnak. Kérem, ne fogadja el senki a másik profilt a nevemmel, mert nekem csak egy van! Másold be az üzenőfaladra, hogy tudják minél többen! – szinte mindennaposan a Facebookon az ilyen és hasonló üzenetek, felhívások.

A témának már kisebb irodalma is van a neten, ezért nem kellett feltalálnunk a spanyolviaszt, mindössze szemléztünk, annak kiderítése érdekében, hogy mi is a teendő, hogyan lehet megfékezni a kép- és profil-tolvajokat.

A fenyegetés nem új, már 2008-ban említést tettek róla. Pánikba esni persze nem kell, de – ugyanúgy, ahogy sok más esetben is a Facebookon – érdemes kerülni az automatikus és odafigyelés nélküli klikkelgetéseket.

Mit tehet ezzel a taktikával a támadó?

– szabadon böngészheti a profiljukat idegenek előtt rejtve tartó ismerőseink adatlapját (feltéve persze, ha ők bedőltek a trükknek, és visszaigazolták a kamu barátot),
– a megszerzett információkkal visszaélve, ránk hivatkozva pénzt csikarhat ki ismerőseinktől (például levelet ír, amiben arról tájékoztatja barátainkat, hogy bajba kerültünk külföldön, és pénzt kér),
– a kamu profil alól megszpemelheti a trükknek bedőlő ismerőseinket.

Mit tehetünk a csalás ellen?

– ha úgy emlékszünk, a minket megjelölő ismerős már a barátaink között van, visszajelölés előtt kérdezzünk rá valamilyen formában, valóban ő van-e az adott profil mögött (ezt azért is érdemes megtenni, mert bőven előfordulhat, hogy ő keresett meg minket újra; nem ritka ugyanis, hogy felhasználók ilyen vagy olyan okokból új lapot nyitnak),
– a Facecrooks egyenesen azt javasolja, hogy mivel a profilképek alapból publikusak, ide válasszunk inkább általános fotót – már ha félünk attól, hogy visszaélnek képünkkel (ez talán már túlzott óvatosság, bár én nem szólhatok, az én személyes profilképem sem engem ábrázol, igaz, nem emiatt),
– a többi képet viszont nyugodtan beállíthatjuk úgy, hogy csak ismerőseink tudják megnézni,
– ráadásként pedig ismerőseink listáját is titkosíthatjuk (Timeline/Friends/Edit).

Ha mégis bedőltünk egy ilyen csalási kísérletnek, jelentsük a Facebooknak, és értesítsük ismerőseinket is. Amúgy meg – mindettől függetlenül, első számú szabályként – facebookozzunk okosan.