Székelyszentlélek, Székelykeresztúr és Gyergyóalfalu határában jövőben fognak neki a beruházásnak, idén viszont műanyag elemekből ideiglenes körforgalmat állíthatnak.

Körforgalmak kiépítésének lehetőségéről tárgyaltak RMDSZ-es elöljárók. A megbeszélésen – melyen jelen volt Benedek Zakariás udvarhelyszéki, Bende Sándor gyergyószéki parlamenti képviselő, Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, valamint Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke is – elhangzott: szükség van a forgalombiztonsági intézkedésekre, hiszen mindhárom esetben rendkívül balesetveszélyes útkereszteződésről van szó.

Korábban Farkaslaka község önkormányzata tanácsülésen kérte fel Benedek Zakariás parlamenti képviselőt, hogy járjon közbe Bukarestben egy körforgalom kiépítésében a székelyszentléleki eltérőnél, hiszen két országút – a 13A és a 13C jelzésű – kereszteződése miatt gyakran történnek balesetek, legutóbb egy 45 éves férfi életét vesztette.

Hasonlóan veszélyes kereszteződés a Székelykeresztúrt Székelyudvarhellyel összekötő útszakasz Nyikó menti letérője is, vagyis a 13C jelzésű országút találkozása a 137-es számú megyei úttal.

Benedek Zakariás parlamenti képviselő elmondta, hogy az érintett polgármesteri hivatalok augusztus végéig kell elküldjék a megyei tanácsnak a tanulmányterv elkészítésére vonatkozó kérést. Mindkét körforgalom esetében a megyei tanács saját forrásból biztosítja a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítését.

A tervezés és a kivitelezés a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaságot (CNAIR) terheli – Benedek Zakariás szerint a munkálatok jövő tavasszal kezdődhetnek el, ám a társasággal való egyeztetéseknek köszönhetően addig is lehetőség nyílik műanyag elemekből ideiglenes körforgalmat állítani az említett kereszteződésekben.