Dr. Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke nyilatkozott a Mihírnek a volt román államfő által kipattintott Legendárium-ügyről.

Ismert: a MOL-benzinkutak bojkottálására szólította fel szombaton a román gépkocsivezetőket Traian Băsescu volt államfő.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke szerint a magyar olajvállalat Székelyföld autonómiáját népszerűsítő szórólapokat osztogat, ezért nem kellene a román autósoknak a MOL-kutaknál tankolniuk. „Kedveseim, akik autót vezettek, többé ne vásároljatok üzemanyagot a MOL-tól. Olyan sok más töltőállomás van, többé ne tankoljatok náluk, mert egyetlen cég sem engedheti meg magának, hogy az őt befogadó állam alkotmánya ellen kampányoljon. Hogyan reklámozhatod szórólapokkal a székelyföldi autonómiát, miközben egy olyan ország területén fejted ki tevékenységedet, amelynek alkotmánya világosan kimondja: Románia egységes állam. Az egységes állam nem autonóm enklávékból álló államot jelent” – mondta Băsescu a PMP ifjúsági szervezetének neptuni nyári táborában.

Nos, az autonómiát népszerűsítő szórólap nem volt más, mint a Székelyföldi Legendárium térképe, ez pedig már évek óta, pontosan 2011 óta  megtalálható a MOL-kutaknál. Facebookon egyébként körbe is szaladt a „botrány”, Eugen Tomac, a PMP ügyvezető elnöke posztolta ki a nagy felfedezést, aztán jöttek a hozzászólók, köztük a legendáriumos ötletgazda, Fazakas Szabolcs is, elmagyarázva, hogy miről szól a térkép.

Fazakas világosan kifejtette: a 2011-ben készített négy nyelvű, román-magyar-német-angol térképen Székelyföldnek és környékének turisztikai látványosságait tüntették fel úgy, hogy az illető látványosságnak egy-egy kis ikonját is lerajzolták. Megjegyezte: nem csak székelyföldi látnivalók szerepelnek a térképen. Rajta van például a Bucsecs hegység legmagasabb csúcsa, az Omul, és szerepelnek a Buzău megyei iszapvulkánok is.

A térképekkel a magyar olajtársaság nyilvánvalóan nem Románia feldarabolását, hanem a Székelyföldi Legendárium által elkészített Székelyföld Értéktérképét népszerűsíti.

A MOL Románia a sajtónak eljuttatott közleményében azt írta: vállalati politikájának része az ország különböző régióiban élő közösségek és kisebbségek tiszteletben tartása, s ez a töltőállomásaikon történő többnyelvű kommunikáció révén valósul meg. A közlemény szerint a MOL 208 romániai töltőállomásán a turistákra való tekintettel helyeztek el olyan térképeket, amelyek az egyes régiók látványosságait népszerűsítik. 

Ilyen térképek vannak kihelyezve Moldovában és Brassóban is” – közölte a Mol Románia, hozzátéve, hogy a térképek azért négynyelvűek, hogy ezáltal is hatékonyabban népszerűsíthessék az ország különböző régióiban található legérdekesebb turisztikai látványosságokat.

A Mihír vasárnap dr. Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés elnökét kérdezte az újabb műbalhéról. „Úgy gondolom, minél kisebb egy politikai erő, annál kisszerűbb ötletekkel kell előálljon, hogy felhívja magára a figyelmet” – jelentette ki kérdésünkre Kövér.

Az Országgyűlés elnöke ugyanakkor úgy gondolja, Traian Băsescu felhívása, akciója szóra sem érdemes, nem érdemel komoly kommentárt.