Idén immár nyolcadik alkalommal szervezték meg Farkaslakán a Pótszilveszter Kupát. Bátran kijelenthető: a baráti focitorna jóval túlmutat az esemény sportjellegén.

Nyolc évvel ezelőtt Budai László fejéből pattant ki a Pótszilveszter Kupa megszervezésének az ötlete, amelyet Albert Mátyás volt farkaslaki polgármester, jelenlegi megyei tanácsos karolt fel és szervezett meg. Az eseménynek közben két ízben is Székelyudvarhely adott otthont, de az idén Albert kérésére, dr. Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének „áldásával” visszakerült a „bölcsőbe”, azaz Tamási Áron szülőfalujába.

Kövér László, a Fojikasör ESCÉ "hadvezére"
Fotók: Facebook/Farkaslaka képekben

Kövér László egyébként minden alkalommal megtisztelte jelenlétével az eseményt, nem csak az általa irányított, Fojikasör ESCÉ nevű csapat vesz részt rendszeresen a tornán. Mellettük a szervezést vállaló farkaslaki polgármesteri hivatal csapata, a100 felett névre hallagató együttes (a névben található százas szám nem a játékosok életkorára utal...), valamint a székelyföldi közméltóságok gárdája – Tóth László jelenlegi, illetve Zsigmond Barna Pál egykori csíkszeredai főkonzullal a soraiban – is vett részt a megmérettetésen, melyen valóban a részvétel volt a fontos, nem a győzelem.

A torna előtt a résztvevők egy perc néma csenddel adóztak Csorba György magyarországi barátjuk emlékének, a „ritka jó szándékú emberre”, aki rendszeres résztvevője volt az eseménynek, s aki felszerelésekkel is segítette a farkaslaki sportéletet.

„Az első négy hely valamelyike biztosítva volt, illetve az ötödik félidő is” – jegyezte meg viccesen megkeresésünkre Albert Mátyás, a torna alapítója, aki az „azt követőn” máris meghívta jövőre a csapatokat egy újabb év eleji mozgásra, kötetlen barátkozásra.

„Felemelő érzés mindannyiunk számára, nem mindennapi élmény, hogy Kövér László házelnök folyamatosan megtiszteli jelenlétével az eseményt, tudtommal Csíkszentdomokos mellett Farkaslakára jár vissza focizni évek óta Székelyföldre.

Kövér László és Albert Mátyás. Sportkapcsolatokon túlmutató barátság

Az esemény baráti- és sportjellegén túl figyelmet fordítottak hagyományaink, kultúránk ápolására is – farkaslaki fiatalok szavaltak, énekeltek, ropták a táncot.

„Mindennapi vívódásaink közepette fontos, hogy őrizzük kultúránkat, magyarságunkat, ne csak a Magyar Kultúra Napján őrizzük azt.Tamási Áron és Arany János nyelvének megőrzése, hagyományaink ápolása megmaradásunk záloga lehet. Ezúton is köszönetemet fejezem ki a házelnök úrnak, Budai Lászlónak, valamint a farkaslaki polgármesteri hivatal vezetőinek, alkalmazottainak és Jakab Zoltánnak a felejthetetlen élményért!” – mondta a Mihírnek Albert Mátyás.

Jövőre veletek, ugyanitt!