Ferenc pápa ajándékát, az aranyrózsát a csíkksomlyói Szűzanya-szobor mellett helyezik el, így azt már a zarándokok is láthatják majd a pünkösdi búcsú alkalmával – jelentette ki Urbán Erik, a ferencesek tartományfőnöke.

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a hivatások éve van, ennek jegyében szervezik meg június 7–10. között a csíksomlyói pünkösdi búcsút, melynek idei mottója: „Íme, az Úr szolgálóleánya”.

Az ünnepi búcsús szentmise szombaton 12 óra 30 perckor kezdődik a csíksomlyói hegynyeregben, idei szónoka Pál József-Csaba temesvári megyés püspök, aki 1955. december 3-án született a Hargita megyei Csíkcsomortánban. Középiskolai tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Kántoriskolában, teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán végezte. 1981. június 21-én Jakab Antal gyulafehérvári püspök szentelte pappá.

Pünkösd ünnepén, vasárnap reggel 7 és 8 órakor, délelőtt fél 11-kor és este 7-kor tartanak szentmisét a kegytemplomban. Hétfőn, pünkösd másodnapján reggel 8-kor, délelőtt 11-kor és este 7-kor lesznek szentmisék.