A vég egy új korszak kezdetét jelentheti: az SZKC-ra nem volt elég pénz, de egy három lábra támaszkodó összefogás hamarosan új életet lehelhet a székelyudvarhelyi férfi kézilabdázásba.

Nem túlzás azt állítani, az elmúlt napokban nem csak az SZKC vezetősége, hanem a székelyudvarhelyi városvezetés, a megyei önkormányzat, illetve helyi vállalkozók is lázasan keresték a megoldást a klubelnök-főtámogató dr. Verestóy Attila szenátor halála után kialakult vészhelyzet megoldására.

A csapat bő egy évtizeden át gyakorlatilag szinte egyszemélyes mutatványként működött, már ami a támogatást illeti – nem véletlen, hogy az elnök halála azonnal a csőd szélére sodorta a klubot.

A polgármesteri hivatal közleménye szerint az SZKC tarthatatlan anyagi helyzetben volt: „A klub vezetősége a múlt hét végén mutatta be a városvezetésnek az SZKC körül kialakult anyagi helyzetet, amely szerint közel 400 ezer eurós tartozás halmozódott fel a játékosok ki nem fizetett fizetéseiből, valamint egy jelentős adótartozásból a pénzügy felé” – írják kommünikéjükben.

Hozzáteszik: az adótartozások miatt napok kérdése volt az SZKC bankszámláinak a zárolása, ez pedig a magyarországi támogatás fogadását is lehetetlenné tette volna.

Ismert: múlt év végén a magyar kormány 441 millió forint, vagyis cirka másfél millió eurós támogatást ítélt meg a székelyudvarhelyi kézilabda akadémia létesítésére.

A városházi közlemény szerint „a rövid határidő és a szükséges összeg óriási nagysága miatt a felajánlott támogatási összegek nem voltak elegendők a felnőtt kézilabda csapat megmentéséhez”, illetve arra is kitérnek, hogy Székelyudvarhely önkormányzatának nem áll módjában törvényes keretek között átvállalni egy magán sportklub adósságait, s hogy az előző években is biztosított jelentős nagyságú pályázati támogatásuk sem lenne elegendő ebben az évben egy ilyen mértékű adósság kiegyenlítéséhez.

Az élet megy tovább

A Mihír érdeklődésére Gálfi Árpád polgármester megnyugtatta a kézilabda szerelmeseit. Mint mondta, eltökélt célja a székelyudvarhelyi kézilabda felkarolása, támogatása, erről már vállalkozókkal is egyeztetett.

A magánszférából érkező segítség mellett a város saját hozzájárulása, valamint az elmúlt év végén megítélt magyarországi finanszírozásnak immár egy új, a helyi önkormányzat által novemberben létrehozott városi sportklub adna keretet.

A támogatásról, illetve egy leendő, székelyudvarhelyi központtal működő székelyföldi kézilabda akadémia létrehozásáról egyébként Gálfi hétfőn egyeztetett a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkárával, Novák Andrással.

Az elképzelés szerint a nagyifjúsági fiú kézilabda csapat ősztől benevez – vélhetően VSK néven – a román A-divíziós, vagyis másodosztályos kézilabda bajnokságba – oda, ahonnan tizenkét évvel ezelőtt elindult.

A cél az, hogy néhány év múlva – székelyföldi játékoskerettel – újra versenyképes, élvonalbeli felnőtt együttese legyen Székelyudvarhelynek.