A Cekend-tetői szeméttároló ügyében tartott sajtótájékoztatót a városvezetés. Nem kell össze-vissza írogatni, nem tesz jót a sajtónyilvánosság az ügynek, hangzott el.

Gálfi Árpád polgármesterből, és a Péter Balázsból, valamint Hajdó Csabából álló cekendi szemétügyért felelős bizottság sajtótájékoztatóján többször is elhangzott: a városvezetés dolgozik a roppant kényes, politikai szempontból is érzékeny kérdés megoldásán .

S hogy mi is az a kényes kérdés? Röviden: a magyar állami tulajdonban lévő RDE Hargita Kft. profitéhsége súlyos környezetvédelmi katasztrófához vezethet, ráadásul az állítólag közel hetven településről a Cekend-tetőre hordott szemét rohamosan tölti fel a cellákat, így egyes számítások szerint másfél éven belül, de legkésőbb négy év múlva a székelyudvarhelyiek szemetét máshova kell vinni, ami a szemétszállítási költségeket is jelentősen megnövelheti.

Ami pedig a bizottság munkáját illeti, megpróbáltak már tárgyalni az RDE Harghita képviselőivel, Koszta Attila igazgatóval és Fóri Endre jogi képviselővel, ám azok arra hivatkozva, hogy a város és a szolgáltató között megkötött szerződés nem tiltja a más településekről érkező szemét befogadását, tulajdonképpen lepattintották őket.

A bizottság ezért idén nyáron a cég tulajdonosához, a magyar állami tulajdonban lévő Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft.-hez (NHSZ), majd az azt felügyelő Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatójához fordult.

Az augusztus közepén elküldött kérésre, miszerint harminc napon belül nevezzenek ki egy személyt, aki teljes jogkörrel rendelkezik a szerződések újratárgyalására, október másodikáig még nem érkezett válasz...

Szóval a városvezetés dolgozik, vagyis egyezkedne, de nincs kivel, a csurgalék pedig folyik, a szemét halmozódik a Cekend-tetőn...