A Magyar Polgári Párt Hargita megyei önkormányzatának frakciója azt követeli a Hargita Megyei Tanácstól, hogy 24 órán belül kössön szerződést egy vadásztársasággal a veszélyes medvék altatólövedékes ártalmatlanítására, begyűjtésére és ideiglenes, biztonságos megőrzésére.

Az MPP-sek – Albert Mátyás, Csillag Péter, Mezei János és Salamon Zoltán –azt is követelik, hogy ennek költségét a megyei tanács előlegezze meg, majd hárítsa a Környezetvédelmi Minisztériumra, akinek a feladata lenne mindezt kézben tartani.

A bürokrácia mindaddig egy kényelmes állapot, amíg súlyos fizikai és vagyoni károkat nem okoz. Az emberi élet védelme és biztonsága nem kényelmi kérdés!” – írják az általuk kiküldött közleményben.

A párt szerint az emberi életek védelme minden jogszabályi kötöttséget felülír, az emberéletet védeni kell, ezért az altatólövedekés beavatkozásokat meg kell kezdeni, amíg nem lesznek halálos áldozatai a politikusok és a hivatalnokok felelőtlenségének.

Ennek fényében felszólítják a megyei vezetőséget, hogy rövid időn belül intézkedjenek annak érdekében, hogy végre érdemi megoldások szülessenek és Székelyföld lakosságának, illetve az idelátogató turistáknak az életét veszélyeztető medvetámadások megszűnjenek.

Ha a jelenlegi jogszabályok rosszak, hatástalanok, akkor módosítani kell, esetleg újakat alkotni. Ne az életet alakítsuk a jogszabályokhoz, hanem a jogszabályokat az élethez!” – mutatnak rá a közleményben.

Az MPP – Borboly Csaba tanácselnökre utalva – azt írja, hogy „a tiltakozások, a maszatolások, a jól csengő szalagcímek és a feltűnést keltő szereplések nem bizonyultak hatékony megoldásnak.”

Azzal zárják a közleményt, hogy amennyiben Borboly nem hajlandó cselekedni, úgy mondjon le.

Az elmúlt időszakban négy személyt sebesített meg medve Tusnádfürdőn.

Így nézett ki a vasárnap reggeli támadás áldozata

A legutóbbi, vasárnap reggeli támadás két sebesültje került kórházba. Ugyancsak vasárnap medve tört be egy tusnádfürdői panzióba, egy élelmiszerboltba és egy gazdaságba is, az elmúlt héten pedig egy gyermekotthon ajtaját törte be a ragadozó élelem után kutatva.