Az előrejelzések szerint kedden ébredünk az idei tél talán leghidegebb reggelére: a levegő hőmérséklete -28 fokig süllyed majd.

Az országos meteorológiai szolgálat szóvivője szerint az extrém hideg és fagy igazából vasárnaptól köszönt be térségünkbe, és várhatóan csütörtökig tart.

Nappal sem lesz -13 foknál melegebb, éjjel pedig jelentősen lehűlhet, kedd reggelre például -28 fokot jeleznek.

A nagy hideg mellett szeles lesz az idő, és további havazásra is számítani lehet.

Magyarországon nagyon fáznak

Vasárnapra virradóra Magyarországon megdőlt az országos napi minimum hőmérsékleti rekord. A Pest megyei Tésán mínusz 28,1 Celsius-fokig hűlt a levegő – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap reggel az MTI-t.

Mostanáig ezen a napon 1985-ben, a Nógrád megyei Romhányon volt a leghidegebb, akkor mínusz 26,5 fokot mértek.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint nemcsak az országos, hanem a fővárosi hidegrekord is megdőlt. A korábbi budapesti minimum-rekord szintén 1985-ből való, akkor mínusz 18,5 fok volt. Ehhez képest most egytized fokkal hidegebb volt Budapest Ferihegyen, így az új január 8-i napi fővárosi hidegrekord mínusz 18,6 fok lett.

Érdekességként megjegyezték azt is, hogy ezen a napon az átlagos országos minimum mínusz 4,2 fok, most viszont az országos átlag mínusz 16,8 fok volt.

Autóval sem érdemes most nekivágni Magyarországnak: Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az erős, napközben olykor viharos (általában maximum 65 kilométer/órás) szél a hóval borított tájakon kisebb körzetekben továbbra is hordhatja a havat.