Március 20-ig regisztrálhatnak a magyarországi országgyűlési választásokra a magyar állampolgársággal és érvényes lakcímkártyával rendelkezők.

Az elmúlt hónapokban az Eurotrans Alapítvány munkatársai és az RMDSZ udvarhelyszéki területi szervezete a könnyített honosítási eljárással párhuzamosan községről-községre járva segített a regisztrációban mindazoknak, akik magyar állampolgárságal rendelkeznek és igényelték ezt, hogy részt tudjanak venni az április 8-ai magyarországi országgyűlési választásokon – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Bíró Barna Botond.

Az udvarhelyszeki RMDSZ megbízott elnöke elmondta, a munka nem áll le, a következő napokban kollégái kitelepedésekkel, illetve az RMDSZ udvarhelyszéki irodájában várják azokat, akik regisztrálni szeretnének, illetve segítik a szavazás folyamatában a már regisztrált magyar állampolgárokat is.

A  napokban az Eurotrans munkatársai a következő településeken segítenek a regisztrációban: március 13-án Kissolymoson, 14-én Újszékelyen, 16-án Nagygalambfalván, 19-én Parajdon, 20-án Fenyéden, 21-én Oroszhegyen. Az említett települések polgármesteri hivatalainál 10-14 óra között várják az érdekődőket.

Az erdélyi magyarok levélben szavazhatnak, melyek március 15. után érkeznek arra a címre, amelyet a regisztrációkor megadtak. A választási boríték tartalmaz egy szavazólapot, egy azonosító nyilatkozatot, egy lezárható borítékot, amelybe a szavazólapot kell beletenni, valamint egy válaszborítékot is.

Arra kérünk mindenkit, ha nem biztosak abban, hogyan kell kitölteni a borítékban található azonosító nyilatkozatot, forduljanak a helyi polgármesterekhez, RMDSZ elnökökhöz, hiszen minden településen lesz egy személy, aki a segítségükre tud lenni. Az azonosító nyilatkozat pontos, helyes kitöltése nélkülözhetetlen a szavazatok érvényességét illetően, hiszen ha hibázunk a szavazatunk is érvénytelenné válik” – hívta fel a figyelmet Bíró.

A szavazólapot tartalmazó, lezárt borítékokat a csíkszeredai főkonzulátusra kell eljuttatni – aki ebben kér segítséget, az április 7-én déli 12 óráig juttassa el a lezárt borítékot a helyi polgármesterhez, RMDSZ-elnökhöz, vagy tanácsosokhoz.

Bír arra biztat minden magyar állampolgársággal rendelkező erdélyit, éljen a demokrácia biztosította döntési jogával, vegyen részt a választásokon.

A magyarországi választás nemzeti ügy, minket, erdélyi magyarokat is érint, hiszen nem mindegy, milyen irányba alakul majd nemzetünk jövője. Csak így tudjuk sikerre vinni Brüsszelben a Minority Safe Pack elnevezésű polgárjogi kezdeményezésünket, ami a Kárpát-medencei magyar közösség, illetve a romániai magyarság jogainak védelmére irányul” – fogalmazott Bíró.

A múlt hétig 822 ezer európai állampolgár támogatta aláírásával a Minority Safe Pack elnevezésű kezdeményezést. Udvarhelyszékről szeretnénk további két és félezer aláírást gyűjteni – aki még nem írta alá a kezdeményezést, az megteheti az Udvarhelyszéki RMDSZ irodájában (Városháza tér, 5. szám), Székelyudvarhely RMDSZ-es tanácsosainál, illetve a városban is lesznek erre a célra felállított standok, például a március 15-ei ünnepség alatt a központi fejlesztési bank előtt, ahol regisztrálni is lehet a választásokra.

Utóbbival, illetve a szavazással kapcsolatban az érdeklődők a 0800-444-666-os ingyenes telefonszámot hívhatják.