Korondon a helyzet változatlan: nem épül a hulladéktömörítő- és átrakó állomás, veszélyben az Uniós projekt, Séra Zoltánt még mindig pereli a megyei tanács, ráadásul az egész hercehurcának Udvarhelyszék issza meg a levét.

Nagy a csend a korondi hulladéktömörítő- és átrakó állomás körül – nehezményezte szerdai sajtótájékoztatóján Zakariás Zoltán. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Hargita megyei szervezetének elnöke elmondta, a korondi önkormányzat még tavaly februárban egyhangúan megszavazta az állomás átköltöztetését, ugyanakkor emlékeztette Katona Mihály polgármestert egy korábbi kijelentésére, miszerint amennyiben a régi helyen épül meg az átrakó, akkor a településvezető lemond tisztségéről.

Zakariás szerint félő, hogy mivel Európai Uniós projektről van szó, a határidők lejártának közeledtével mégis a régi helyen, lakóházak között építik majd meg az átrakó állomást, ami szerinte „a helyi közösség akaratára fittyet hányva történne meg.”

Ismert: Séra Zoltán korondi lakos háza van a legközelebb a majdani átrakóhoz. Séra eddig gyakorlatilag minden pert elveszített, egyetlen ügye áll még lábon: amit a megyei tanács nyújtott be ellene, amiben az építkezési engedély törvénytelenségére hivatkozva kérik, hogy bontassa le a házát, illetve azt is kérik a bíróságtól, hogy a testület állapítsa meg, Séra birtoklevele semmis, töröljék Séra tulajdonjogát arra a területre, amelyen közel két évtizede felépítette a lakóházát.

Tavaly januárban Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke benyújtott ugyan egy kérést az udvarhelyi bíróságra, visszavonva a megyei tanács ezen keresetét, ám kiderült, csak a kereset első pontját vonta vissza, a második, a tulajdonjog nemlétezésének megállapítása továbbra is fennáll” – ismertette a részleteket Zakariás.

Ebben az ügyben a következő tárgyalást egyébként október 17-ére írták ki.

Zakariás korábban Borboly Csabát szólította fel a kereset visszavonására, ám a tanácselnök „az alelnök nyakába varrta az ügyet”, mondván az udvarhelyszéki politikus az illetékes ebben.

A néppárt Hargitai megyei szervezetének elnöke ismételten felszólította Borbolyt, hogy lépjenek vissza ettől az ügytől, hiszen szerinte „nem méltányos, hogy a megyei tanács járjon el egy magánszemély tulajdonjoga ellen.

Séra házának szomszédságában nem mellékesen eddig kétmillió lej értékű beruházások történtek a hulladéktömörítő- és átrakó állomás létesítésének érdekében, ám a munkálatok jelenleg is állnak. A hercehurcának ugyanakkor – Séra mellett, természetesen – gyakorlatilag Udvarhelyszék issza meg a levét, hiszen a Hargita megyei integrált hulladékkezelési rendszer beindításáig a megye összes szemetét a Cekend tetőre szállítják.

Ennek az ügynek két felelőse van: Borboly Csaba tanácselnök és Katona Mihály polgármester. Utóbbi ajánlotta fel a területet, a munkálatok pedig a tanácselnök koordinálásával zajlottak, a több tízmilliós projekt jelenleg miattuk van veszélyben” – jelentette ki Zakariás Zoltán.

„Jegelik” a néppártot Korondon?

A legutóbbi helyhatósági választáson a Korondon leadott 2510 szavazatból az EMNP 650-et szerzett, ami négy tanácsosi helyre jogosította fel a szervezetet Korond önkormányzatában. Jelenleg azonban csak ketten tevékenykednek néppártos színekben a helyi, 15 tagú önkormányzatban. A miértre Balázs János, az EMNP korondi szervezetének elnöke adott választ:

„Néhány hónappal a választások után egy néppárti tanácsos egészségi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről, ám sokáig a településvezetés tudomást sem vett erről. Hosszú hónapok után közölték az érintett tanácsossal, hogy lemondott ugyan a tanácsosi tisztségéről, ám nem megfelelően járt el, mivel nem mondott le a különböző bizottságokban betöltött tisztségeiről is, s emiatt nem tűzték napirendre a lemondását.”

A választási listán felállított sorrend értelmében éppen Balázs János következik a sorban, ám a mai napig ő sem foglalhatta el a tisztséget, azóta sem tűzték napirendre a kérdést, mivel Balázs szerint Katona Mihály korondi polgármester időhúzásra játszik.

Időközben egy másik néppárti tanácsos is lemondott, így a választásokon elnyert négy mandátumból jelenleg csak kettőt foglal el az EMNP.

Zakariás Zoltán szerint a törvénykezés is hiányos, hiszen egy új tanácsos beiktatását nem köti időhöz a törvény, a korondi polgármester pedig visszaél ezzel a helyzettel, el akarja lehetetleníteni azokat, akik más véleményen vannak, mint ő.

Zakariás Zoltán és Balázs János határozottan felszólították a korondi polgármestert, hogy az októberi tanácsülésen tűzze napirendre az új tanácsos beiktatásának kérdését.