Idén február másodikán este kilenc órakor botrányos módon sértegette a Facebook közösségi oldalon saját kiskorú lányát egy székelyudvarhelyi férfi. Az anya a rendőrséghez fordult.

A székelyudvarhelyi S.G. trágár kifejezéseket használva könnyűvérűnek nevezte kiskorú lányát, S.A.B.-t. egy idén február másodikán közzétett Facebook-bejegyzésben.

Az édesanya, T.M. értesítette a székelyudvarhelyi rendőrséget, mely február 13-ára idézte be a férfit, aki azonban nem jelent meg az őrsön.

A rendőrség a társadalmi együttélést és a közrendet szabályozó 1991/61-es törvény 2 paragrafusa alapján – mely szerint kihágásnak minősül az emberi méltóság nyilvános módon történő sértegetése – 1000 lejes bírságot szabott ki a férfire, s további 500 lejt azért, mert nem tett eleget az idézésnek.

S.G. azonban nem nyugodott bele a történtekbe, s március 10-én arra kérte az udvarhelyi bíróságot, hogy nyilvánítsa semmisnek az egy hónnapal korábban kiállított rendőrségi jegyzőkönyvet.

A bíróság a múlt héten kimondott, 2017/1312-es számú határozatával elutasította az óvást. Az udvarhelyi bíróság a legfelsőbb bíróság egy korábbi határozatára alapozta ítéletét, mely szerint a Facebook a nyilvános tér része.

S.G. egyébként azzal védekezett, hogy nem ő posztolta a sértő bejegyzéseket, hanem valaki feltörhette a közösségi oldalát, ezt azonban nem tudta bizonyítani, így fellebbezését elutasították.