Az oktatási minisztérium 2017. január 6-án keltezett 24187-es számú rendeletében megváltoztatja korábbi módszertanát, és a tanfelügyelőségeknek küldött átiratában leszögezi: a korábbi intézményvezetők, illetve a versenyvizsgát elbukó igazgatók, aligazgatók is kinevezhetők ideiglenesen az adott intézmény élére – értesült a mihír.

Ismert: korábban több Hargita megyei iskola tantestülete is tiltakozott amiatt, hogy az oktatási minisztérium módszertanának értelmében nem lehetett kinevezni iskolaigazgatónak azt a személyt, akinek nem sikerült a vizsgája, illetve azt, aki eddig igazgatóként vagy aligazgatóként tevékenykedett az adott tanintézetben, de nem jelentkezett a megmérettetésre.

Több Hargita megyei iskola tantestülete is kifejezte tiltakozását emiatt, a legtöbb helyen ragaszkodtak ahhoz a vezetőhöz, aki korábban is igazgatóként tevékenykedett az adott tanintézetben, viszont nem sikerült a versenyvizsgája, vagy nem jelentkezett a megmérettetésre.

Így volt ez például a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumban is, ahol a tantestület a tiltás dacára is megerősítette tisztségében Lakatos Mihály igazgatót és Ferenczi Attila aligazgatót.

Máshol, így például a székelyudvarhelyi Sportiskolánál, ideiglenes igazgatót neveztek ki: a vizsgát formai hiba miatt elbukó Bartus Attila helyett jelenleg Sipos Lóránt irányítja az intézményt – az új rendelet értelmében viszont immár Bartus is kinevezhető az újabb versenyvizsgáig, melyet egyelőre nem tudni, mikor rendeznek meg.

Január 9-étől a versenyvizsgát megnyert személyeket négy évre kinevezik az iskolák élére, illetve az ideiglenes megbízatású igazgatók is funkcióba lépnek.

A Hargita megyei tanfelügyelőség összesítése szerint a versenyvizsga lezajlása után 97 vezetői állás volt kérdéses a megyében: 51 igazgatói és 46 aligazgatói.