Tíz év után szakadhat meg Szőcs László etédi polgármester mandátuma, miután az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) összeférhetetlennek minősítette a polgármesteri minőségét azzal a szülei által vezetett családi vállalkozással, amelynek ő is tagja volt.

A község vezetője közösségi oldalán jelentette be a hírt, a posztot teljes terjedelmében közöljük:

„Polgármesteri tevékenységem 10 év közszolgálat után megszakadt, ugyanis az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) összeférhetetlennek minősítette a polgármesteri minőségemet azzal a szüleim által vezetett családi vállalkozással (Intreprindere Familiala I.F.) amelynek tagja voltam.

A vállalkozás fő tevékenysége a szalmakalap készítés, mint népi kézműves mesterség volt és 18 éves korom óta voltam tagja 2014-ig. Úgy találták, hogy az akkor érvényben lévő törvények értelmében a családi vállalkozások tagjai is és nem csak ügyvezetői, valamint képviselői is kereskedőnek számítanak és ez összeférhetetlen a polgármesteri tisztség betöltésével.

A döntést megtámadtam a Marosvásárhelyi Táblabíróságon majd Bukarestben a Legfelsőbb Törvényszéken, de másodfokon is elutasították azt. Jelenleg az alkotmánybíróság asztalán van az ügy, és ha helyt ad az alkotmányossági kifogásunknak, akkor mindent vissza alapon, teljes jogorvoslatot fogok követelni.

Nem tudom elfogadni a döntést, és nem értek egyet sem a döntéssel, sem a jelenlegi bonyolult és értelmezhetetlen törvénykezésekkel, hiszen az alkalmazásuk nem minden esetben egyértelmű, volt szerencsém ezzel megismerkedni az elmúlt évek alatt.

Egy frissen kibocsátott prefektusi rendelet értelmében, – amit természetesen megfellebbeztem – a mandátumom megszűnik, és nem lehetek polgármester.

Az elmúlt 10 évben polgármesterként igyekeztem önzetlenül a község dolgait tudásomhoz és képességemhez mérten a lehető legjobban elvégezni, voltak sikereink és kudarcaink, de a lényeg, hogy sikerült felállítani egy irányt és minden rám háruló feladatot próbáltam a lehető legjobban elvégezni, lehetett az hétvége vagy ünnepnap.

Mindenféle titulustól függetlenül, úgy ahogy megválasztásom előtt is, a községért minden tőlem telhetőt meg fogok tenni ezután is, hiszen közös érdekünk, hogy a község jó úton haladjon előre.

Köszönettel tartozom a jó Istennek és mindazoknak, akik segítették munkámat, a tanácsosoknak, a hivatali dolgozóknak és nem utolsó sorban a feleségemnek, aki mindenben támogatott! Köszönöm a szavazópolgároknak, hogy 10 éven keresztül bizalmat szavaztak nekem!”

Szőcs László 1984-ben született Székelykeresztúron, nős, három gyermek édesapja. A Babes-Bolyai Tudományegyetemen politológia szakot végzett, a magiszteri képzést a kisebbségvédelem területén végezte.

Negyedik generációs szalmakalap-készítő, szalmafonó. 2001-től a kőrispataki Szalmakalap-készítők Hagyományőrző Egyesületének tagja, valamint alapító tagja.

2001-től a kőrispataki Szalmakalap Múzeum munkatársa, valamint a múzeum alapító tagja. 2001-től szalmafonó ifjúsági táborok szervezője, a táborokban szalmafonó-oktató.

Szőcs László tíz éve tölti be Etéd község polgármesteri tisztségét.