A Székelyföldi Legendárium jóvoltából idén tizenkilenc épületmakett – köztük a letöbb új – várja a látogatókat a Székelytámadt vár Telegedy-bástyájában.

„Micsoda? Ez a vár? Hol a vár?” – hüledezett csütörtök délelőtt néhány lézengő magyarországi turista útikalauzzal a kezében az udvarhelyi vár kellős közepén, miközben kissé hátrább a Telegdy-bástya Orbánoktól, s nem utolsó sorban épületmakettektől volt népes.

Fotók: Szécsi Mózes

Orbán Balázs önkormányzati képviselő elmondta a sajtónak, szeretnék kulturális, turisztikai projektekre hasznosítani a város szívében található várat, szeretnék élettel megtölteni. Orbán Árpád alpolgármester hozzátette, ennek érdekében már pályázott is a polgármesteri hivatal, s remélik a legjobbakat. Orbán Melinda a Tourinfo részéről arról tájékoztatta a városlakókat, hogy a hét minden napján népművészek várják portékáikkal, na meg kézműves foglalkozásokkal azokat, akiket érdekelnek a hagyományos mesterségek.

Élet tehát máris van a várban, köszönhetően a Legendárium csapatának is, illetve a csekefalvi származású, Budapesten élő Vajda Domokos makettkészítőnek: jelenleg 19 – főként székelyföldi – épület kicsinyített mását lehet megtekinteni a Telegdy-bástyában.

Azoknak is érdemes betérni, akik tavaly már meglátogatták a kiállítást, hiszen a tavalyhoz képest sok az új makett, s több székelyudvarhelyi épület kicsinyített mására is rá lehet csodálkoni.

A műanyagból készített maketteket Fazakas Szabolcs ötletgazda már az idén szerette volna a Szejkefürdőn létesítendő Mini-Erdély Parkban kiállítani, ám a turistacsalogató létesítmény létrehozására még legalább egy évet várni kell.

Azt nem tudni, hány turista bukkant rá véletlenül a makettekre „várkeresés” közben, az viszont tény, tavaly nyáron 25 ezren látogatták meg a tárlatot.

A várrehabilitációs projekt eredményeként egyébként sétálóövezet lenne a Tó utca, díszkivilágítást kapna a vár, melynek bástyái az ígéretek szerint élettel telnének meg, s valószínűleg egyre többen és többen látogatnák meg Székelyudvarhely eme jó ideje pusztulásnak indult műemlékét, s nem hangzanának el többé a csütörtökihez hasonló értetlenkedő kérdések...