Folytatódik a parajdi sóbányában dolgozó bányászok sztrájkja, több vájár a tárnákban töltötte az éjszakát. A sztrájkhoz közben csatlakoztak a bánya többi alkalmazottai is, így szünetel a sókitermelés és a kezelőbázis tevékenysége is. Amíg a tiltakozás tart, a turistákat sem engedik le a bányába, emiatt többen elhagyták Parajdot.

Kelemen József szakszervezeti elnök az Agerpres hírügynökségnek elmondta, több bányász a tárnákban éjszakázott, miután az Országos Sóipari Társaság vezetőivel folytatott csütörtök esti tárgyalások eredménytelenül zárultak. „Folytatjuk a tiltakozást pénteken és a hétvégén is, addig sztrájkolunk, amíg megoldás születik problémáinkra. Mi ismertettük követeléseinket, most pedig várjuk, hogy miként reagálnak ezekre” – mondta Kelemen.

A szakszervezeti bizalmi szerint a parajdi sóbánya mind a 130 alkalmazottja beszüntette a munkát, így nemcsak a sókitermelés szünetel, hanem a kezelőbázison sem dolgoznak. Az alkalmazottak a bérezési aránytalanságok megszüntetését, alapfizetésük 20 százalékkal való emelését, illetve a bánya vezetőségének leváltását kérik.

A parajdi sóbánya vezérigazgatója azt mondta, pénteken folytatódnak az egyeztetések az alkalmazottak képviselői és az Országos Sóipari Társaság vezetősége között. Seprődi Zoltán szerint nem igaz, hogy minimálbérért dolgoznak a bányászok, annak ugyanis, aki eddig minimálbért kapott, jelenleg 2.276 lej a bruttó alapfizetése.

A Mihír úgy tudja, az Országos Sóipari Társaság vezetői kijelentették, nem tudnak nagyobb fizetést adni a bányászoknak, hiszen így is szép számmal vannak olyan bányászok, akik a különböző juttatásokkal együtt tavaly nettó havi 2350 lejt vihettek haza, míg egy kedvezménnyel, ötven év előtt nyugdíjba vonuló bányásznak havonta 2600 lejt viszt a postás.

Az is igaz ugyanakkor, hogy a fizetéseket két éve nem emelték.

A parajdi sóbánya másik rákfenéje, hogy központilag irányítják – parajdi illetékesek szerint olyanok is, akik életükben nem jártak a sóvidéki településen.

Nem mellékesen: az állami tulajdonban lévő Országos Sóipari Társaság számlájára évente hozzávetőlegesen 5 millió euró folyik a parajdi termelésből és főként a turizmusból, utóbbi évente 3 millió euró profitot hoz a Társaság konyhájára, míg a parajdi önkormányzatnak csupán ennek 0,7 százaléka marad...

Az Országos Sóipari Társaságnak a rendszerváltás óta egyetlen nagyobb beruházása volt: a szabadtéri strand felépítése.