A Hargita megyei munkavállalók fele annyit keresnek, mint a fővárosban, és a legkevesebbet keresnek az egész országban, derül ki a legújabb statisztikából.

A legnagyobb fizetéseket a bukarestiek és az ilfoviak teszik zsebre, a képzeletbeli pódium harmadik fokára Kolozs került. A rangsorban Temes és Szeben következik. Kolozsban egyébként tavaly 2328, Temesben 2217, Szebenben pedig 2138 lej volt a nettó átlagbér.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint a rangsor utolsó helyén Hargita áll, 1483 lejjel, ráadásul Hargita az egyetlen olyan megye Romániában, ahol az átlagkereset a másfélezer lejt sem éri el.

A másik két székely megyében valamivel rózsásabb a helyzet: Kovásznán 1548, Maros megyében pedig 1847 lej volt a nettó átlagbér tavaly.

Legjobban a bukarestiek keresnek, átlagban 2857 lejt, ami szinte duplája a hargitai átlagjövedelemnek. Az országos nettó átlagbér 2088 lej.

Az országos nettó átlagbér egyébként egy év alatt 12 százalékkal nőtt, ám Hargita megyében csupán 8 százalékos volt a növekedés.