Határokon átívelő döbbenetet váltott ki, hogy a német Lidl áruházlánc eltüntette a keresztet az általa forgalmazott görög specialitásokról.

A botrányt a belga RTL hírműsora, illetve egy, a riporterüknek nyilatkozó vásárló váltotta ki augusztus legvégén, és a hír gyorsan bejárta az internetet. Szeptember hatodikán a Mihír egyik olvasója is készített egy olyan fényképet a Lidl székelyudvarhelyi üzletében, amelyen egy, az Eridanous termékcsaládba tartozó sajt címkéjén nincs rajta a kereszt. Egyébként számos más termék mellett az olívaolaj, az olívabogyó, a dzadziki, a karamellizált mandula, a pisztácia is a keresztény jelkép nélkül maradt.

Így néz ki a világhírű ortodox templom valójában

A csalásra könnyű volt rájönni, a Feltámadás- (Anasztaszisz-) ortodox templom ugyanis rendkívül népszerű turisztikai látványosság Szantorini szigetén, felkapott a házasságkötést szervező cégek körében is – nem volt tehát nehéz azonosítani, hogy a Lidl melyik görög nevezetességet alakította át a világnézeti semlegesség jegyében.

...és így a Lidl termékein

A Lidl közleményben jelezte: azért retusálta le a keresztet a santorini templomok tetejéről, mert nem akarta megbántani egyik vallás híveit sem. „Óvakodunk a vallásos szimbólumok használatától, mert nem akarjuk semelyik hit követőit elidegeníteni. A cégünk nagy tisztelője a sokféleségnek, ezzel magyarázható a csomagolás dizájnja”, válaszolták.

Két évvel ezelőtt valószínűleg másként gondolkodhattak a német áruházlánc marketingesei, mert az Európa-szerte futó reklámjuk egy kolostorban játszódik és apácák a főszereplői. Íme:

A Lidl magyarázata több sebből is vérzik: felmerül a kérdés,  az nem jutott eszükbe, hogy a kereszt eltüntetésével esetleg pont a keresztény hitű vásárlókat sértig vérig? Vagy ha már ilyen nagyon kerülik a vallásos jelképek használatát, akkor miért nem választottak másik görög motívumot, hiszen arrafele van dögivel, az olajfától az antik oszlopokig.

A Lidl szóvivője egyébként a botrány kirobbanásakor még azt mondta, „rendkívül sajnáljuk, ha a legújabb csomagoláson található kép bárki számára sértő volt, és szeretnénk biztosítani a vásárlóinkat, hogy nem volt benne semmilyen szándékosság”. Hihető, nem? A kereszt egyszer csak fogta magát s véletlenül leretusálódott.

A botrány hevében sokan máris lopakodó iszlamizációt sejtenek, feltevődik a kérdés ugyanis, vajon melyik hit követői számára lehetett elidegenítő a termékek csomagolásán a kereszt? Az eset Csehországban kavarta a legnagyobb vihart, Dominik Duka prágai érsek például kerek-perec kijelentette: egyetlen hit követőinek sértődékenysége járhatott a Lidl marketingeseinek fejében, amikor ezt a döntést meghozták: a muszlimoké.

Ma még csak a fotókat hamisítják meg, de jogos a félelem, hogy idővel az igazi kereszteket is leszedetik a templomok tetejéről”, jósolta az érsek.

Prágában egyébként volt olyan Lidl-üzlet, amelynek ablakaira az éj leple alatt sárga szigetelőszalagból ragasztottak méretes kereszteket.

Vihar a biliben, legyinthetnek sokan. Nekünk itt ugyanis még tökmindegy, hogy milyen vallásos szimbólum van egy termék csomagolásán, megvesszük, csak legyen finom – na meg olcsó.

A Lidl akciója azonban tisztán és világosan rávilágít arra, milyen időket élnek manapság Európa nyugatabbik felében. Egy nagy multi vezetői attól félnek, hogy a muszlim vásárlók visszateszik a polcra a sajtot, ha meglátják rajta a keresztet. Meglehet, alaptalan félelem, de mégiscsak a félelem mozgatja egy áruház vezetőit Európa szívében...