A bukaresti kiberbiztonsági eseménykezelő központ (CERT) szerda este közzétett adatai szerint rengeteg Facebook-felhasználót vert át az a hamis weboldal, amely ingyen Wizz Air repülőjegyekkel kecsegtette a naív felhasználókat.

Az átvert romániaiak pontos száma nem ismert, tény viszont, hogy szerda estig több mint 19 ezren engedtek a csábításnak, és kattintottak a weboldalra az ingyen repülőjegy reményében.

A megosztásnál is rosszabb, hogy közülük nagyon sokan nem csak a jelszavukat, hanem bankkártya adataikat is kiszolgáltatták a csalóknak. Az oldal a Wizz Air nevében ígért ingyen jegyeket egy kérdőív kitöltése után, a fiktív jegyeket viszont csak úgy lehetett „megszerezni”, ha a felhasználó megosztotta az oldalt a Facebookon a  „Köszönöm #Wizzair!”szöveggel, majd megadta bankkártya adatait is.

A CERT szerint azok, akik bedőltek az átverésnek, nagyon sürgősen értesítsék bankjukat arról, hogy illetékteleneknek adták ki bankkártyájuk adatait, változtassák meg email- és Facebook-jelszavukat, illetve töröljék közösségi oldalukról a hamis hirdetést.