23 napirendi pont szerepel a székelyudvarhelyi önkormányzat májusi rendes havi ülésén. Olvassanak bele élő szöveges közvetítésünkbe!

 8.59

Mindjárt kezdünk, a tanácsosok már jelen vannak, megérkezett Gálfi Árpád polgármester is. Szarvas Zsuzsa az ülésvezető. Budapesti vendégeket köszönt.

9.05

A polgármester visszavonta az Udvarhely Néptáncműhely szervezeti és működési szabályzatának jóváhagyásáról szóló napirendi pontot, eggyel kevesebb...

9.07

Gálfi röviden vázolja a mai ülés témáit, megemlíti, hogy Jakab Attila személyében új városmenedzsere lesz Udvarhelynek. 

9.08

Orbán Árpád mutatja be a vendégeket, akik Budapest testvérvárosunkból érkeztek. Tarlós István főpolgármestertől kért segítséget az udvarhelyi városvezetés, egyik közülük a kultúra. Nagy Pál színházigazgató is segített közbenjárni, hogy budapesti színtársulatok léphessenek fel Székelyföldön. A vendégek a közszállítással kapcsolatban vannak itt, amely Orbán szerint forró téma Udvarhelyen, reform szükséges ezen a területen. A budapesti gyógyfürdőket és hévízeket tömörítő Zrt. vezérigazgatója, Szőke László szakmai tanácsadásért jött városunkba.

9.11

Szőke László elmondja, tavaly 11,6 milliárd forint bevétele volt a cégnek, tavaly a budapesti fürdőket, szám szerint 11-et több mint 4 millióan keresték fel. A cég nem kap állami támogatást. "A hideg vizű fürdők nálunk mást jelentenek, 21-22 fokosak", mondja viccelődve.

9.15

Nem mellékesen a legidősebb fürdőjük több mint 450 éves. Megnézték a városi strandot és a Szejkét is, azt javasolja, ne üzemeltessék a városi strandot ebben a formában, hiszen szerinte 3 millió euróba kerülne a felújítása, s kicsivel több pénzből már zárt, fedett uszodát lehetne építeni. A Szejke gyógyfürdőként nem élne meg, kell legyen strandjellege, mondja. A fedett uszoda komoly kiadása a fűtés, de biomassza erőművel ez is megoldható lenne. Úgy gondolja, megtérülne egy fedett uszodába való befektetés, noha az első időszakban hozzá kellene járulni a működéséhez.

9.19

Támogatást is lehetne szerezni egy uszoda létrehozására, a magyar kormány sem az országhatárokon belül gondolkodik, teszi hozzá. A városi strand felújítása pénzkidobás lenne, hangsúlyozza. Mindenben segítenének, tervekkel, emberek kiképzésével. Napkollektorokat lehetne felszerelni, ehhez az EU adna pénzt. 33x25-ös medencéről beszél Szőke.

9.22

A Szejke legfőbb előnye maga a neve, folytatja. Hátránya a gyógyvizek alacsony vízhozama. Gyógy- és élményfürdőt építene oda, szerinte a gyógyfürdő nem tudná fenntartani magát, kiegészítésként kellene egy élményfürdő is. Rövid távon a fedett uszoda kellene a prioritást élvezze, középtávon jöhet a Szejke.

9.24

A Szejkére rendszeres buszjárat, kerékpárút is kellene. "A döntés és a felelősség az Önöké!", mondja Szőke.

9.26

Dr. Dabóczi Kálmán, a BKK, vagyis Budapesti Közlekedési Központ vezetője mutatja be a magyar főváros ezen cégét, mely a közösségi közlekedésért felel. 2300 járművel látják el Budapest közlekedését. Romániában annyi ember utazik naponta vonaton, mint ahányan egy nap alatt Budapesten igénybe veszik a 3-as metrót, érzékelteti a közlekedési viszonyokat.

9.31

Elektronikus jegyrendszert vezetnének be Budapesten, ez egy hatvan millió eurós projekt.

9.32

Az udvarhelyi mobilitási tervről szólva elmondja, az élhető, biztonságos város a fő cél, rövid távon kézzel fogható eredményeket kell felmutatni rövid időn belül, például a tranzitforgalmat sürgősen ki kell vezetni a városból. Az iskolába járás kérdését is meg kellene oldani, iskolabuszra tett javaslatot, ami reggelente összeszedné a diákokat, így elkerülhető lenne a reggeli dugó.

9.36

A szülőknek is jó lenne, naponta kétszer félórát megspórolnának idejükből, hangoztatja Dabóczi. Az udvarhelyi közlekedésben tiszta lapot, új fejezetet kell nyitani, bevonva a környező településeket is. "Több kiló pogácsát és nagyon sok ásványvizet igényel, amíg ebből működő rendszer lesz" - teszi hozzá. Szívesen kiképeznek, fizetést adnak egy udvarhelyi személynek a BKK-nál, hogy kinti tapasztalatait majd itthon tudja kamatoztatni.

9.40

A kerékpáros közlekedésen kellene javítani Udvarhelyen, mondja. Kerékpársávokat kellene kialakítani, felfesteni, s még több kerékpártámaszra lenne szükség.

9.42

A buszozásról szólva elmondja, ha tíz percen belül nincs jármű, akkor az emberek joggal érzik úgy, hogy nem működik a rendszer. Arra kéri a tanácsosokat, a város érdekében dolgozzanak, működjenek együtt.

9.44

Lesz folytatása az együttműködésnek, ígéri Orbán Árpád alpolgármester.

9.45

Az alpolgármesteri tisztség összeférhetetlen a tanácsosi tisztséggel egy legújabb törvény szerint, ami a hírek szerint hamarosan megváltozik, ezért Orbán Árpád azt mondja, részt vesz a munkában, de nem voksol, a későbbi félreértések elkerülése érdekében.

9.47

Rátérnek a napirendekre. Az első: Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város szervezeti szabályzatának jóváhagyásáról szóló 38/1993-as helyi tanácshatározat módosításáról és kiegészítéséről. Orbán Balázs javasolja, hogy a város statútumába foglalják bele a Pro Urbe-díjak odaítélésének lehetőségét is. 

9.51

Ványolós üdvözli, hogy újragombolják az 1993-as statútumot, amelyet egyhangúan elfogadnak.

9.52

2. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Rákóczi Ferenc utcai csatornahálózat bővítése beruházási terve frissített műszaki-gazdasági mutatóinak jóváhagyására vonatkozó 29/2017-es helyi tanácshatározat módosításáról és kiegészítéséről, a Rákóczi Ferenc utcai ivóvízvezeték és rácsatlakozás beruházásba történő belefoglalása érdekében. Egy régebbi tanácshatározat aktualizálásáról van szó, egyhangúan aktualizálnak...

9.53

3. Határozattervezet a Benedek Elek Pedagógiai Líceum támogatása címén, egy jogi személy adományából származó 5.000,00 lejes (kétezer lej, teljes érték) összeg elfogadásáról. Elfogadják.

9.54

4. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2017-es évi költségvetésének módosításáról, illetve egyes hitelátutalásokról ugyanazon fejezeten belül. Kétmillió lejjel növekedik a költségvetés, bukaresti minisztériumi támogatásnak köszönhetően - jöhet a pénz...

9.56

5. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város középiskolai oktatási rendszere iskolai hálózatának jóváhagyásáról a 2017-2018- as iskolai évre. A tanügyi törvény szerint az iskolahálózatot az önkormányzat kell jóváhagyja. 7 napköziből 6 lesz, megszűnik a Napsugár, az egészségügyi posztlíceum pedig mint önálló struktúra jelenik meg a Tamási Áron Gimnáziumon belül. Ványolós felrója, hogy nem történt fejlemény az oktatási stratégia kidolgozásában, pedig száz napja volt erre a városvezetésnek. "Sajnos a szekér megelőzi a lovat, döntéseket hozunk anélkül, hogy tudnmánk, indokolt-e szakmai szempontból vagy sem. Ma egy intézményt szüntetünk meg, sajnos" - teszi hozzá, s jelzi, hogy a döntés meghozatalanál tartózkodni fog.

10.01

Orbán Árpád ígéri, hatékonyabb, biztonságosabb lesz az oktatási rendszerünk, a jövő hétre pedig elkészül az oktatási stratégia.

10.04

Benedek Árpád Csaba: "Lehet átszervezésnek nevezni, de egy oktatási intézménnyel kevesebb lesz Udvarhelyen. Az RMDSZ ezt nem tudja támogatni, különben is szakminisztréiumi döntésre van szükség ehhez."A Koalíció tagjai megszavazták, megszűnik, átszervezik, tagóvodaként fog működni a Napsugár napköziotthon.

10.12

Futószalagon jóváhagyják a könyvtár, a múzeum, a művelődési ház, a Néptáncműhely, a színház szervezeti és működési szabályzatát. Elekes Gyula, a művelődési ház igazgatója örül ennek, s mint mondja, a szórakoztatáson kívül a nevelő jellegű programokra is nagy hangsúlyt fektetnek.

10.15

Máris a 13-as napirendnél találjuk magunkat: Határozattervezet a Székelyudvarhelyen, a Szentimre utcában (házszám nélkül) elkészült Sorházépítés – 4 lakrész című részletes városrendezési terv jóváhagyásáról, kedvezményezett: SC. Euro Milenium Kft. Kivetítőn bemutatják a terveket, szép. Azt mondják, a cég az útépítő Viaduct Kft. tulajdonosához köthető. Sinka Arnold szerint szabályozni kellene az építkezést a belvárosban, engedélyt kellene kérni mindenféle beavatkozáshoz, szakember is kellene láttamozza, hogy "ne jelenjenek meg narancssárga épületek a központban." A büntetés nem a hivatal hatásköre, jön a válasz. Elfogadják a terveket, épülhet a sorház a Szentimre utcában.

10.28

Határozattervezet a Cekend bejáratban található, 9 m 2 -es lakható felülettel rendelkező szociális lakások szétosztásának prioritási jegyzékének jóváhagyásáról. Támogatják, megszavazzák.

10.29

15. Határozattervezet az Országos Lakásügynökség által épített, megüresedett lakások kiosztásáról 35 év alatti fiataloknak és fiatal családoknak. Egy tartózkodás mellett elfogadják.

10.31

Határozattervezet az áruszállító gépjárművek és 2,5 tonnás össztömegű járművek Székelyudvarhely Megyei Jogú Város közterületén történő parkolására vonatkozó 69/2009-es számú helyi tanácshatározat módosításáról szóló 38/2017-es helyi tanácshatározat bevezető részének kiegészítéséről, valamint más forgalomszabályozási intézkedésekről. Néhány kiegészítést, módosítást igényel a korábban elfogadott határozat. Benedek azt mondja, tettek le az éjszakai parkolás rendezésére vonatkozó tervezetet, de a városvezető egyelőre válaszra sem méltatta őket, pedig azt ígérte, áprilisban napirendre tűzi. A most előterjesztett határozatot elfogadják.

10.37

Határozattervezet a városnak a Helyénvaló Helyi Termékek projektben való részvételéről – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Helyi Termékek Központjának (FoodHub) létrehozásáról és fejlesztéséről. Egy nagyszabású projektben venne részt Udvarhely, de "csak akkor van esélyünk, ha az önkormányzat is melléje áll", hangoztatja Orbán Árpád. A picon alakítanának ki egy üzletet, ahol a helyi termelők árulhatják portékáikat. Egyhangú voks.

10.40

18. Határozattervezet a faárverések kiindulási árának jóváhagyásáról az alapár függvényében, figyelembe véve azon faanyagok fajtáinak és választékának piaci kereslet-kínálat viszonyát, amelyeket Székelyudvarhely Megyei Jogú Város köztulajdonában található erdőből értékesítenek. 27 köbméter fáról van szó, köbmétere ötven lejbe kerülne. Megszavazzák.

10.41

19. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Kockázatelemzési és –kezelési tervének jóváhagyásáról és frissítéséről. A polgárvédelemnél a nyugdíjba vonult Vetési Dénes helyébe lépő, Pascal Ioan érvel a tervezet mellett. Orbán Árpád szerint 2005. augusztus 23-dika óta komolyan kell venni az ilyen terveket, hiszen életek múlhatnak ezen. Megszavazzák.

10.44

20. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város történelmi központjában található több utca – az 1351/2001-es kormányhatározat 3-as számú mellékletében található Székelyudvarhely Megyei Jogú Város köztulajdonában lévő javak leltárában szerepelnek – műszaki paramétereinek jóváhagyásáról. Egyetértés. Törvényen belül voltunk, ahogy a jegyző megjegyzi.

10.51

21. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város bejárati és mezőgazdasági útjai című beruházás műszaki paramétereinek jóváhagyásáról szóló 58/2017-es helyi tanácshatározat visszavonásáról, köztulajdonba helyezés céljából. A Prefektúra kifogásai miatt visszavonják a határozatot, a holnapi, rendkívüli ülésen a kiegészítésekkel együtt újra elfogadják.

10.53

22. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város helyi költségvetésébe foglalt közberuházási programok ideiglenes listájának jóváhagyásáról szóló 31/2017-es helyi tanácshatározat visszavonásáról. Még egy határozat, amit a Prefektúra kérésére kell módosítani.

10.56

23. Határozattervezet Jakab Attila önkormányzati képviselő mandátumának megszüntetéséről és Székelyudvarhely Megyei Jogú Város helyi tanácsában az általa elfoglalt hely megüresedéséről. Jakab fájó szívvel, de lemond, hogy városmenedzser lehessen. Épp akarom írni, hogy nem marasztalják, amikor Orbán Árpád megköszöni az eddigi munkáját. Helyét, mint írtuk, Ketesdi Imre vagy Takács János foglalhatja el, ők következnek a választási listán.

11.00

Különfélék. Derzsi László kérdezi, az elmúlt egy hónap alatt törént-e előrelépés a vízszolgáltatóval való szerződésbontás, az újjal való szerződéskötés ügyében, mert "az óra ketyeg." Még vizsgálják a lehetőségeket, jön a válasz... Az Aqua Nova ugyebár kéri, hogy az eddigi beruházásait térítse meg a város.

11.05

Arros Orsolya a játszóterek állapotára, felügyeletére kérdez rá. Szerinte azért kellene a felügyelet, mert a nagyobbak nem mindig vigyáznak a játékokra. Folyamatos ellenőrzésre nincs lehetőség, jön a válasz. Néha az anyukák sem vigyáznak, még kakis pelenkát is otthagynak a padokon, mondják a hivatal részéről, s Arrosnak erről jut eszébe, hogy a vécék sincsenek rendben.

11.07

Felelősségteljesen kell viselkedni, meg kell szólítani a felelőtlenül viselkedőket, mondja Orbán Árpád. A játszótereket időnként a szociális munkások takarítják ki.

11.09

Lassan haladnak a kátyúzási munkálatok, panaszkodik Szabó Gyula tanácsos. Június 15-ig mindent pontra tesznek, ígérik a hivatal részéről. A Rét utcában fekvőrendőr kellene, mert harminc helyett nyolcvannal autóznak.

11.11

Sinka Arnold elmondja, hogy Kovács Lajos egykori néptáncos, Kacsó András tanítványa felháborodva kereste meg a mihír kezdeményezésével, a Néptáncműhely átnevezésével kapcsolatban, felháborodva olvasta a sajtóban megjelent híreket. Sinka: a legutóbbi szakbizottsági ülésen nem történt döntés, erre fel a hivatal kiad egy közleményt, ami egy nem létező szakbizottsági döntésre hivatkozik, a labdát pedig visszadobja a kezdeményezőknek. "Nem megfelelő a hozzáállása a polgármesteri hivatalnak", panaszolták az egykori néptáncosok Sinkának. Lőrincz Edit, aki az ominózus ülést vezette, azt mondja, nem is kellett szavazás történjen a szakbizottsági ülésen, mert nem volt javaslatként felterjesztve. "Kacsó András emléke nem halványulhat el, emléket szeretnénk állítani ennek a nagyrabecsült embernek", mondja Lőrincz.

11.15

Sinka: "Egy tanácshatározat-tevezetet iktattam, amihez szakbizottsági döntés kell, ez nem történt meg. A hivatal közleménye pedig a szakbizottsági döntésre hivatkozik, ami viszont nem történt meg." Szarvas Zsuzsa szerint nem az önkormányzatot kell számon kérni azért, amit a hivatal közleményben kiad. Benedek szerint nem volt korrekt a hivatal részéről elrontani egy jó hangulatú szakbizottsági megbeszélést.

11.18

Jakab Attila: "Megegyeztünk abban, hogy állítsunk emléket. Ne a Néptáncműhelyt nevezzük át, de avathatnánk egy emlékplakettet a művelődési ház falán."

11.28

Sinka: "Nem volt szép dolog visszadobni a kezdeményezést Jakab Árpád ötletgazdának és az egykori néptáncosoknak. Nem vonom vissza a tervezetet, mert elfelejtődik!"

11.35

Jönnek a városnapok, holnap délután nyitják meg, hangzik el. Erről tegnap a hivatal tartott sajtótájékoztatót is, amire viszont elfelejtették a mihírt meghívni, így mi is csak az udvarhelynapok.ro honlapra hivatkozhatunk. Böngészgessék, vegyenek részt a programokon.

A következő ülést Orbán Balázs vezeti. Mára köszönjük a figyelmüket!